PCRM ar putea sprijini viitoarea guvernare, în anumite condiții

pcrm3
Foto: PCRM PC: independent.md

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova păstrează opțiunile deschise în privința unei eventuale colaborări cu partidele de guvernare și nu exclude că ar putea chiar și să voteze pentru alegerea președintelui țării.

Totuși, formațiunea are câteva condiții. Despre aceasta a anunțat în cadrul emisiunii „Sincer Vorbind” („Честно говоря”) de la Realitatea TV deputatul comunist Oleg Reidman.

Potrivit lui Reidman, care este și unul din strategii formațiunii, o decizie privind acțiunile de mai departe ale PCRM, inclusiv în relația cu partidele de guvernare, va fi luată sâmbătă, în cadrul ședinței plenare a Comitetului Central. Cu toate acestea, comuniștii au ușile deschise și sunt gata să colaboreze cu guvernarea dacă vor obține controlul asupra unor instituții de stat.

Deputatul a făcut trimitere la anul 2005, atunci când partidele de opoziție au susținut candidatura lui Vladimir Voronin la funcția de președinte al Republicii Moldova, obținând controlul asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Comisiei Electorale Centrale și altor instituții de stat.

„Noi considerăm normal ca aceste instituții să revină opoziției și nu facem schimb, dar anume în aceste condiții am putea lua în considerare posibile variante de colaborare cu guvernarea”, a spus Oleg Reidman.

Acesta nu a exclus nici posibilitatea creării unei coaliții largi, menționând doar că o coaliție formată din trei din cinci partide parlamentare – „nu este chiar atât de largă”, precizând totodată, că, deși au fost anumite discuții, PCRM nu are deocamdată vreo invitație oficială privind colaborarea cu celelalte formațiuni politice parlamentare.

Cu toate acestea, deputatul comunist a spus că poziția oficială a PCRM privind eventualele propuneri de colaborare vor fi discutate în cadrul ședinței plenare de sâmbătă.

Tot în cadrul plenarei PCRM, urmează a fi discutate chestiuni privind amenințările în adresa neutralității și suveranității statului, pericolul unor disensiuni interetnice, unitatea administrării statale, precum și pericolul periclitării relațiilor statului cu partenerii strategici ai Republicii Moldova.

Amintim că ultima dată Comitetul Central al PCRM s-a întrunit în ședința plenară pe 7 iunie. Atunci, din organele de conducere ale formațiunii au fost excluși Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Iurie Muntean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente