Cele mai curioase lucruri pe care nu le ştiai despre alegeri

galleryhipcom
Foto:PC: galleryhip.com

Procedura electorală a evoluat de-a lungul vremii şi diferă de la o ţară la alta. #diez ţi-a pregătit cele mai curioase lucruri despre alegeri, adunate din toate colţurile lumii.

#1. În 32 de țări ale lumii, prezența la vot este obligatorie, sancțiunea pentru neparticipare ajungând până la 55 $ în Australia.

#2. Belgia este țara europeană cu cel mai vechi sistem de vot obligatoriu. Prezența obligatorie la urne a fost introdusă în 1892 pentru bărbați și în 1949 pentru femei. Persoanele de peste 18 ani care nu votează trebuie să plătească o amendă.

#3. În 2009, Luxemburg a avut cea mai mare prezență la urne (90,75%), urmat de Belgia (90,39%). În pofida votului obligatoriu în Cipru, la vot au participat doar 59,4% dintre alegători, iar în Grecia 52,61%.

#4. Prima țară care a oferit femeilor dreptul la vot a fost Noua Zeelandă, în 1893.

#5. În 6 state ale lumii femeile nu au drept de vot nici până în prezent.

#6. În 2008, la alegerile din orașul Pillsbury din Dakota de Nord (SUA), nimeni nu s-a prezentat la vot.

#7. Primul exit-poll s-a desfășurat în 1824, pentru a prezice alegerile prezidențiale din SUA. Rezultatele acestuia prevesteau că, Andrew Jackson va câștiga alegerile. Totuși, rezultatele primului exit-poll au fost greșite, cursa electorală fiind învinsă de John Quincy Adams.

#8. Cuvântul „Parlamentul European” (European Parliament) este o anagrama a „Oamenii sunt într-un șanț, omule” (People are in a rut, man).

#9. În 1868, cu un singur vot diferenţă, Rutherford Hayesn a devenit Preşedintele SUA.

#10. În 1923, cu un singur vot diferenţă, Adolf Hitler a preluat controlul Partidului Nazist şi a schimbat cursul istoriei.

Marta Odainic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente