Comisia Electorală Centrală a acreditat astăzi, vineri, 28 noiembrie, ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.
În acest fel, scrutinul de duminică va fi monitorizat de 3.192 de persoane, acreditate în calitate de observatori naţionali din partea a 23 de organizaţii, dintre care 229 de persoane în calitate de observatori naţionali din partea a 6 concurenţi electorali, care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.
De asemenea, CEC a acreditat, în calitate de observatori internaţionali, 816 persoane din partea a 57 organizaţii internaţionale, după cum urmează:
# 38 persoane – din partea a 15 autorităţi electorale;
# 149 de persoane – din partea a 13 organizaţii non-guvernamentale din 9 ţări;
# 116 persoane – din partea a 18 misiuni diplomatice acreditate în RM;
# 513 persoane – din partea a 11 organizaţii internaţionale guvernamentale, dintre care 382 persoane din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), inclusiv membri ai Adunării parlamentare OSCE, reprezentanţi ai 42 de ţări.
În activitatea lor, persoanele acreditate se vor călăuzi de Constituţia Republicii Moldova, Codul electoral, Regulamentul privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora, aprobat de CEC, precum şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a mărit numărul buletinelor de vot tipărite. În total vor fi 3.114.976 de buletine, dintre care 2.405.162 în limba română şi restul în limba rusă, transmite IPN.
Potrivit raportorului CEC, numărul buletinelor a fost modificat pentru două secţii de votare, unde vor vota pacienţii a trei spitale, care anterior nu au fost luaţi în considerare la stabilirea tirajului buletinelor. Este vorba de Spitalului Clinic de Psihiatrie, Dispensarul Dermato-Venerologic Republican şi Dispensarul Republican de Narcologie.