Vernisajul expoziției „Comorile trecutului” a avut loc vineri, 21 noiembrie, în incinta Muzeului Național de Istorie și Arheologie. În cadrul expoziției, au fost prezentate publicului vestigii din aur şi argint de pe teritoriul țării noastre.
La expoziție au fost prezentate circa 1500 de piese arheologice din aur și argint, ce datează din perioada mileniului al V-lea a. Chr. până în secolul al XVIII-lea d. Chr., descoperite pe teritoriul țării noastre.
Natalia Mateevici, cercetător-coordonator, ne-a informat cu privire la expoziția „Comorile trecutului”: „Majoritatea pieselor expuse sunt din aur și argint. Organizarea acestei expoziții a fost posibilă datorită faptului, că anul trecut, muzeul a câștigat un grant de 35 de mii de dolari din partea SUA, fondul ambasadorilor pentru conservarea și protejarea patrimoniului. O bună parte din obiecte au fost păstrate în depozitul Muzeului de Istorie. Ele nu au fost arătate anterior vizitatorilor, deoarece duceam lipsă de bani pentru a conserva exponatele. 90% din piesele expuse, au fost descoperite sub pământ, fiind materiale arheologice, provenite de pe teritoriul țării noastre, din circa 70 de localități. Îi mulțumim Domnului Ambasador american în Republica Moldova și Guvernului american, pentru ajutorul acordat în a prezenta publicului adevăratele comori ale trecutului”, menționează Natalia Mateevici.
Kim, reprezentanta Ambasadei SUA, ne-a împărtășit impresiile sale vizavi de expoziție: „Totul este foarte frumos și interesant, pentru că toate aceste lucruri au fost descoperite aici, în Moldova. Eu sunt foarte impresionată. Este incredibil de fain. Cel mai mult mi-a atras atenția colierul din aur, unul destul de mare. Nici nu știam că asemenea lucruri au existat în Moldova. Sunt pentru prima dată în acest muzeu și mi-aș dori să mai revin”, a conchis ea.
Descoperiți și voi frumusețea și inestimabila valoare a vestigiilor din aur și argint, prezentate la Muzeul Național de Istorie și Arheologie: