Pe #diez am lansat un proiect nou pentru tineri, pentru a încerca să ne învățăm (inclusiv noi, membrii echipei) să facem mâncare, iar la acest capitol ne va ajuta Cornel Demeneț, care va avea grijă de rubrica Culinărie. Vom încerca să publicăm câte un articol la sfârșit de săptămână, pentru ca să aveți timp să experimentați. Dacă aveți propuneri, le așteptăm cu mare drag.
Azi e mămăligă, azi e sărbătoare.
Sunt o mulțime de rețete și metode de preparare a diferitelor tipuri de bucate. Sunt o mulțime de gusturi și păreri referitor la mâncarea preferată. Cineva iubește mâncarea tradițională, cineva iubește ceva mai exotic, cineva chiar iubește mâncarea vegetariană.
Ediția curentă este dedicată culturii tradiționale moldovenești și anume pregătirea unei bucate moștenită de la strămoși – mămăliga cu tocăniță de porc.
După părerea mea, mămăliga și tocana reprezintă un cuplu ideal, mă refer la un întreg consistent, care nu are neajunsuri. Ele se completează una pe alta, aducând într-un final o senzație gustoasă și complexă. Sincer să vă spun, mămăliga poate fi ușor combinată cu diverse produse și se poate servi cu brânză, scrob, carne înăbușită și chiar harbuz.
Rețeta despre care o să vă povestesc, nu este tare costisitoare, dar în ea va conține și elemente tradiționale moldovenești și ceva mai netradițional. Am hotărât să mă abțin de la unele standarde și am pregătit două tipuri de sosuri pentru această mămăligă.
Urmăriți în continuare și veți afla totul:
#Ingredientele
Analizați ingredientele și observați cât de ieftin vă iese să o pregătiți.
Cum se prepară
Tocană de porc
Pentru a pregăti tocana trebuie să respectați următorii pași:
#1a. Spălăm carnea și o curățim de resturi.
#2a. Tăiem carnea în bucățele mici.
#3a. O marinăm pe 10 – 15 min. în mirodenii (sare și piper)
#4a. Tăiem ceapa în formă de pai.
#1b. În ulei călim carnea, până când se face rumenă (atunci când se călește carnea, dați focul aproape la maxim)
#2b. După ce s-a rumenit carnea, adăugați ardeiul dulce și apoi ceapa (aveți grijă să amestecați consistența din vas).
Sos cu ciuperci și smântână
#1. Spălăm și curățim ciupercile.
#2.Tăiem ceapa mărunt.
#3.Călim ceapa până aceasta devine rumenă și adăugăm ciupercile.
#4. Când ciupercile au devenit moi, adăugăm smântâna.
#5. Mai fierbem toată consistența 5 minute la foc mediu și închidem
Ingrediente pentru sos de ciuperci cu smântână
Mămăliga
Mămăliga se pregătește, teoretic, foarte ușor, însă sunt unele momente care necesită a fi luate în considerare. În rubrica dată o să vă descriu amănunțit cum este mai bine de a face o mămăligă care nu va avea gogoloși.
Proporția de apă și mălai este de 3/1. Mămăliga se prepară doar în ceaun de fontă. Nu experimentați.
Tehnologia:
#1. Turnăm apa în vas și o aducem la starea de fierbere.
#2. Adăugăm sare după gust.
#3. Turnăm câte puțin, însă constant făina de porumb și amestecăm în continuu până se evaporă apa. Dacă doriți să o faceți cu scoarță, o mai lăsați jumătate de minut să se mai rumene.
Scrob din ouă
#1. Încălzim tigaia.
#2. Adăugăm puțin ulei și îl încălzim.
#3. Spargem oul în tigaie și îl amestecăm.
#4. Amestecăm oul până se face scrob.
Modul de prezentare
Dacă aveți rețete mai deosebite, aștept comentariile Dvs. cu ingredientele utilizate și modul de preparare.
Fotografii din timpul preparării