Maia Sandu: Am reușit să aducem învățământul profesional tehnic pe agenda societății

nthumbs3_16312
Foto:PC: Ministerul Educației

Reformele desfășurate în domeniul învățământului profesional tehnic, realizările și problemele din acest domeniu au fost discutate luni, 6 octombrie curent, în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței pedagogilor și maiștrilor din învățământul profesional tehnic.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și are drept scop consolidarea platformei de dialog între sistemul educațional profesional tehnic și partenerii sociali – agenți economici, patronate, sindicate, comitetele sectoriale.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Maia Sandu, a vorbit despre transformările care urmează să aibă loc pe termen mediu și lung în sistemul învățământului profesional din Republica Moldova. În context, ministrul a menționat despre crearea centrelor de excelență, dezvoltarea învățământului dual, prevederile Codului educației cu privire la învățământul profesional tehnic, rezultatele cartografierii instituțiilor profesional tehnice și acțiunile care urmează a fi întreprinse de Ministerul Educației pentru modernizarea acestora etc.

Potrivit ministrului în viitorul apropiat, o echipă de experți în colaborare cu Ministerul Educației va elabora indicatori de performanță pentru instituțiile din acest domeniu educațional. Acești indicatori vor fi luați ca bază și pentru salarizarea cadrelor didactice și a directorilor de școli, astfel angajații din sistem să fie remunerați în funcție de performanțe. În context, ministrul a subliniat că unul din indicatorii de calitate a unei instituții de învățământ îl reprezintă gradul de inserție pe piața muncii a absolvenților. ”Un rezultat bun înseamnă că tânărul și-a găsit un loc de muncă la specialitatea pe care a studiat-o. Asta o să motiveze școlile să stabilească relații mai bune cu mediul economic, inclusiv pentru asigurarea stagiilor de practică și lucrul în comun la curriculum”, a spus Maia Sandu.

Ministerul Educației va organiza conferințe similare la Bălți (13 octombrie), Orhei (15 octombrie) și Cahul (17 octombrie).

În Republica Moldova activează 67 școli profesionale și de meserii și 43 de colegii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente