Cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ – educatori, învățători și profesori din întreaga republică s-au adunat vineri, 3 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” la festivitatea organizată de Ministerul Educației.
Cu un mesaj de felicitare pentru cadrele didactice a venit ministrul educației, Maia Sandu, care a menționat importanța pe care o au profesorii pentru dezvoltarea întregii societăți, dar și despre necesitatea de transformare a sistemului de educație, inițiat încă acum doi ani. Potrivit ministrului, școala trebuie trasformată într-un loc atractiv pentru copii, deoarece „din copii fericiți cresc adulți fericiți, iar adulții fericiți formează o societate prosperă”. Într-un alt context, Maia Sandu a specificat că Ministerul, împreună cu cadrele didactice și-a propus să educe tineri care să fie competitivi oriunde în lume (citiți aici mesajul integral al Maiei Sandu).
Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, de asemenea a venit cu urări de bine în adresa profesorilor. „Sunteți cei care, zi de zi, contribuie la edificarea viitorului nostru. De rând cu părinții, educați copiii și cultivați în sufletele lor încrederea în ziua de mâine, respectul pentru valorile naționale și cele umane. Gestul, atitudinea și cuvântul pedagogului de astăzi conturează personalitatea omului de mâine. Să știți că vă rămânem mereu îndatorați – pentru cele făcute pentru noi, dar și pentru ceea ce faceți pentru copiii noștri”, a spus Iurie Leancă.
În cadrul festivității au fost anunțate rezultatele concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2014. Concursul a avut trei nominalizări – „Educatorul anului”, „Învăţătorul anului” și „Profesorul anului”. Fiecare câștigător a obținut un premiu bănesc în mărime de 50 mii de lei, o diplomă de onoare a Ministerului Educației. În același timp, câștigătorilor li s-a acordat gradul didactic următor celui pe care îl deţin.
În baza deciziei Comisiei de concurs, au fost desemnați următorii învingători:
„EDUCATORUL ANULUI 2014” – dna Maria Leșcu, educatoare la grădiniţa de copii nr.17 ”Cheița de Aur” din orașul Soroca
„ÎNVĂŢĂTORUL ANULUI 2014” – dna Virginia Vangheli, învățătoare la Liceul Teoretic ”Ștefan cel Mare” din municipiul Chișinău
„PROFESORUL ANULUI 2014” – dna Ina Dumitraș, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”M. Eminescu” din municipiul Bălți
Cei trei laureați au excelat la mai multe probe: ora publică, proba de ingeniozitate, realizarea unui studiu de caz în domeniu și discursul cu genericul „În numele viitorului”. Alți opt laureați ai concursului au beneficiat de Diploma de onoare a Ministerului Educației și de un set de carte oferit de editurile „Cartier” și „Arc”.
Concursul ”Pedagogul anului” s-a desfăşurat în trei etape:
• Etapa locală, care a fost organizată de către administraţiile instituţiilor de învăţămînt. În urma etapei locale, a fost selectat cîte un cadru didactic pentru fiecare categorie, care a participat la etapa raională/municipală a concursului. În total, această etapă a întrunit în jur de 1.800 de participanți.
• Etapa raională/municipală a concursului a fost organizată de către direcţiile generale raionale/municipale învăţământ, tineret şi sport. În urma acestei etape a fost selectat cîte un singur cadru didactic pentru fiecare categorie, care a participat la etapa următoare. La etapa respectivă au concurat 352 de persoane.
• Etapa finală a concursului, cea republicană a a întrunit 53 de concurenți.
Totodată, cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învățămînt, Ministerul Educației a oferit cadrelor didactice din țară în jur de 600 de diplome. La momentul actual în republică activează în jur de 42 de mii de cadre didactice.
Festivitatea a continuat cu un concert de muzică live susținut de Chișinău Youth Orchestra, cu participarea lui Cătălin Josan și a Cristinei Pintilie, și a culminat cu prestația Orchestrei Aldea Teodorovici, condusă de Cristian Aldea Teodorovici.