ADMITERE 2014: Studenții se orientează majoritar spre specialități prestare servicii

dsc_3168

Piaţa resurselor umane este orientată mai mult către specialităţi de prestare servicii decât spre cele de producţie.

Anul acesta, la depunerea dosarului de admitere, studenţii au optat majoritar pentru instituţii de instruire care să asigure specialităţi ipotetic bine plătite, precum cele de medic, tehnolog, inginer IT, a comunicat pentru IPN sociologul Petru Negură.

Sociologul a opinat că, economia Republicii Moldova fiind slab dezvoltată, această realitate se reflectă în sectorul industrial, cu gama sa modestă de funcţii ocupate. „Noi suntem o ţară orientată spre servicii, nu spre producţie. De exemplu, nu avem studenţi doritori să ocupe locuri în universitaţi la specialitatea „construcţii maşini”, pentru că un atare sector nu există în economia noastră. Ei se orientează spre ceea ce va fi plătit”, a spus Petru Negură.

Sociologul a mai spus că această lacună pe piaţa muncii s-a format în urmă cu circa 20 de ani şi a menţinut pe piaţa şi cererea la servicii, şi oferta de servicii, specialităţile „tehnocrate” fiind acum neglijate excesiv. „Da, domeniul IT acoperă un anume volum de cereri la servicii. Moldova însă are nevoie şi de industrie, şi de specialişti care ar putea să o dezvolte”, a opinat Petru Negură.

Referindu-se la piaţa de muncă cu profilul producţie, sociologul a menţionat că sectorul construcţii este cel mai „generos”. „În Republica Moldova se mai construieşte câte ceva şi mai este nevoie de arhitecţi, ingineri în construcţii, de mecanic, dar cam atât”, a spus Petru Negură.

Pentru admiterea-2014, la universităţile din Moldova au fost depuse peste 16 mii de cereri.

Conform unor date, în prima rundă de admiteri, s-a optat masiv în favoarea specialităţilor: dreptul, medicina, economia, telecomunicaţiile, limbile moderne. Au fost solicitate şi relaţiile internaţionale, politoligia, designul interior şi arhitectura, tehnologia produselor alimentare, jurnalismul.

A doua etapă a admiterii la universităţi are loc în perioada 6-11 august.

ADMITERE 2014: USMF „Nicolae Testemițanu” a afișat rezultatele preliminare ale admiterii

ADMITERE 2014: Au fost afișate rezultatele admiterii la Universitatea de Stat din Moldova

ADMITERE 2014: Academia de Studii Economice a afișat rezultatele preliminare

ADMITERE 2014: UTM a afișat rezultatele preliminare ale admiterii

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente