Discursul ministrului Maia Sandu cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ

IMG_8865
Foto:Maia Sandu - ministrul Educației

Ministerul Educației a transmis un mesaj în cadrul festivității dedicate Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ care s-a desfășurat ieri, 3 octombrie, la Palatul Național. La momentul actual în țară activează în jur de 42 de mii de cadre didactice. Vedeți mai jos mesajul ministrului Educației, Maia Sandu:

Dragi profesori, prieteni și colegi,

La mulți ani tuturor cu ocazia acestei zile frumoase!

Doi ani în urmă, de la această tribună, am vorbit despre faptul că școala trebuie transformată, despre faptul că împreună, noi cu dumneavoastră, trebuie să devenim vizionari și să pregătim copiii pentru o lume diferită, în continuă schimbare, o lume pe care noi nu o cunoaștem, dar trebuie să o anticipăm cît mai adecvat. Ne-am propus să educăm tineri care să fie competitivi acasă și oriunde în lume, care să se descurce astăzi, dar și peste zeci de ani către sfîrșitul vieții lor active.

Acest deziderat presupune că nu mai este suficient să predăm materii și să ne asigurăm că elevii însușesc anumite lucruri, ci este necesar, mai ales, să cultivăm și să apreciem valori morale și spirituale, capacitatea copiilor și tinerilor de a gîndi, de a face o alegere fundamentată pe rațiune, de a ști să învețe și atunci cînd nu vor mai avea profesorii aproape. Toți copiii sînt diferiți, dar este deosebit de important să contribuim la creșterea și împlinirea tuturor, la dezvoltarea talentelor și intereselor fiecăruia dintre ei. Mai mult, aceasta înseamnă deschidere din partea noastră, de a învăța împreună cu ei și de la ei.

Tot atunci am spus că școala trebuie să devină mai plăcută, mai interesantă, să alimenteze și să amplifice curiozitatea naturală a copiilor, să devină un loc în care ei se simt respectați, ocrotiți, în centrul universului, un loc în care ei merg cu plăcere. Din copii fericiți cresc adulți fericiți și doar cu oameni fericiți se construiește o țară prosperă. La fel de important, școala trebuie să educe caractere independente, puternice, oameni care cred în forțele proprii și în valorile societății în care trăiesc. Cu toții ne dorim o societate de oameni toleranți, care se respectă unii pe alții, care pot face deosebirea între bine și rău, care gîndesc, care nu pot fi manipulați în interesul altora, care respectă munca și pentru care onestitatea și integritatea sînt valori de căpătîi.

Aceasta este școala pe care ne-am propus să o construim împreună. Deși pare un obiectiv simplu la prima vedere, punerea lui în practică într-o societate care oferă puține modele de viață exemplare – insuficient apreciate și mediatizate, se dovedește a fi mult mai dificilă decît ne-am aștepta.

În ultimii doi ani, cu susținerea fermă a Guvernelor Filat și Leancă, împreună am inițiat mai multe acțiuni în această direcție. În primul rînd, am reușit să elaborăm și să aprobăm un cadru solid de politici în care spunem clar comunității educaționale, dar și societății, în general, unde sîntem, ce ne propunem, în ce direcție ne mișcăm și cum vom ajunge acolo. Aici mă refer la Strategia „Educația 2020” și la Codul Educației, documente care formulează obiective ambițioase a căror realizare necesită angajamentul și implicarea plenară a fiecăruia dintre noi.

De asemenea, am întreprins acțiuni pentru a asigura o evaluare corectă a elevilor la finalul treptei liceale, acțiuni care ne-au permis să obținem măsurători credibile pentru a înțelege ce se întîmplă în sistemul educațional. Foarte important, organizarea evaluărilor într-o manieră corectă a declanșat o schimbare de atitudine din partea tuturor actorilor, dar mai ales a elevilor, care știu acum că pentru un rezultat bun trebuie neapărat să muncească, știu că notele mari obținute nemeritat nu le folosesc la nimic și că la examenul de bacalaureat munca și cunoștințele lor vor fi apreciate la justa valoare.

Pentru a îmbunătăți calitatea în educație, am făcut eforturi în vederea utilizării cît mai eficiente a resurselor alocate sistemului educațional și am realizat proiecte de îmbunătățire a condițiilor din instituțiile de învățămînt: proiecte de infrastructură pentru școli și grădinițe, procurare de materiale didactice pentru instituțiile preșcolare, dotarea unor instituții cu calculatoare. Am oferit școlilor, așa cum era și cazul, mai multă putere de decizie în administrarea resurselor și proceselor, și această politică s-a dovedit a fi una corectă. Bineînțeles că necesitățile sînt în continuare mari, dar avem programe și planuri concrete prin care vom continua eforturile de îmbunătățire a condițiilor de lucru și învățare în școli.

De curînd, am inițiat un proces amplu de regîndire și modernizare a curriculumului școlar. Lucrăm împreună cu dumneavoastră, cu elevi și părinți, cu întreaga societate, pentru a înțelege cum să cultivăm competențele pentru secolul al XXI-lea mai bine și cum să facem ca programul școlar să fie unul accesibil, atractiv, calitativ și util. Am declarat război unui fenomen rușinos al societății – violența și abuzul față de copii. Am reușit să sensibilizăm comunitatea educațională în legătură cu aceasta problemă, să instruim profesioniști care să recunoască semnele violenței și să știe cum să acționeze în cazuri de abuz. Cred că am făcut un pas important către crearea unui mediu sigur pentru copii în școală și protejarea lor de agresiune în afara școlii, una dintre sarcinile noastre de bază. Am acordat o atenție sporită educației incluzive, dorindu-ne integrarea tuturor copiilor în sistemul de educație și garantarea unui proces de învățare echitabil și adecvat.

Acestea și alte acțiuni nemenționate acum, dar la fel de importante, reprezintă doar începutul schimbării și este esențial ca acestea să nu fie abandonate la jumătate de cale.

Miniștrii vin și pleacă, dar Dumneavoastră sînteți, precum războinicii lui Miltiades de la Marathon, garanții continuității și succesului acestui program de reforme. Dacă ne-a reușit ceva în acest răstimp, este pentru că mulți profesori și manageri școlari au crezut în aceste schimbări și ne-au sprijinit la fiecare etapă. De acum înainte, este și mai important să acționăm în echipă, sa demonstrăm unitate, să insistăm pe necesitatea acestor transformări și să le implementăm. Trebuie să fim conștienți de faptul că sprijinul societății pentru educație va crește doar dacă vom obține rezultate pentru fiecare copil și tînăr în parte.

O educație de calitate pentru toți copiii reprezintă o mare investiție în viitorul întregii societăți și, totodată, un dar neprețuit pe care îl putem oferi copiilor noștri, iar astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de profesori foarte motivați, care cred cu adevărat în misiunea lor. Eu cred cu fermitate că transformarea societății depinde de succesul transformării educației.

În această zi specială, am bucuria de a vă mulțumi pentru munca dificilă depusă în dezvoltarea, învățarea și îndrumarea copiilor noștri. Cu recunoștință, alături de întreaga societate, vă adresez sincere felicitări pentru dedicația și altruismul cu care modelați viitorul și vă doresc prosperitate, inspirație și energie pentru a deschide calea spre descoperire și cunoaștere.

La mulți ani!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente