Chișinăuienii luptă în continuare pentru dobândirea unui oraș renovat, curat și confortabil. Obiectivul principal este amenajarea Scuarului Teatrului Cehov, care urmează să obțină în scurt timp un aspect modern.
Inițiativa de a contribui la crearea unui nou spațiu de odihnă pentru localnici a venit simultan de la tânăra Anfisa Voitenco și bloggerul Victor Chironda. Anfisa a adunat mulțimea dornică de schimbări la petrecerea organizată de „Iarba Urbană”, în cadrul căreia a fost adus un strop de culoare și au fost amenajate câteva spații pentru relaxare.
Victor a implicat chișinăuienii într-o acțiune civică majoră, ce presupune colectarea a 15 mii de dolari, care urmează să servească pentru a aproviziona zona cu bănci, urne pentru deșeuri, felinare ș.a. Cu toții am fost îndemnați să contribuim financiar pentru a-i oferi scuarului o nouă viață.
O altă oportunitate pentru a nu fi indiferenți și a vă lăsa amprenta în acest proiect este lansarea videoclipului piesei „Orașul meu”, semnată Tania Cerga, ce are drept scop acumularea donațiilor pentru scuar.
Și de ce am spune „o nouă viață” pentru Scuarul Cehov? Deoarece, analizând fotografiile din istorie al teatrului, observăm spații verzi, bănci și lipsa parcărilor neregulamentare, ceea ce ne lipsește atât de mult în prezent.
Vă îndemn să vedeți și voi, cum este văzut Scuarul Teatrului Cehov acum (rodul muncii activiștilor) și în trecut:
Acum
Zoia și prietena ei sunt tinerele pentru care Scuarul Cehov după amenajare servește drept un nou loc pentru a-și petrece bine după-amiezile tomnatice. Zoia ne-a spus: „Acum scuarul este mai confortabil. Anfisa a amplasat aici bănci și e tare super de petrecut timpul cu prietenii. E o atmosferă plăcută, un loc ferit de vânt, căpițe de fân pentru anturaj. E o muncă care trebuie prețuită.”
În trecut
Teatrul Cehov a fost înfiinţat la 5 noiembrie 1934, la Tiraspol. În 1940, Teatrul a fost transferat la Chişinău. În timpul războiului, a fost evacuat în orașul Marî (RSS Turkmenă) și reîntors în capitală în 1944.
Din dramaturgia clasică rusă aici au fost montate spectacolele: „Unchiul Vanea”, „Livada de vişini”, „Pescăruşul” – A. Cehov; „Învierea”, „Anna Karenina” – L. Tolstoi; „Lupii şi oile”, „Ultima jertfă”, „Pădurea” – A. Ostrovski; „Micile tragedii” – A. Puşkin; „Căsătoria” – N. Gogol, etc.
Din dramaturgia autohtonă, Teatrul a montat piesele: „Anul morţiu anul nemuririi”, „Cervus divinus” – Ion Druţă; „Badea Cosma” – Gheorghe Malarciuc; „Şi sub cerul acela…” – A. Busuioc; „Când se coace poama” – P. Darienco etc.
De asemenea, teatrul a găzduit spectacole ca: „Furtuna” – W. Shakespeare ; „Şcoala femeilor” – J. Moliere ; „Pisica pe acoperişul fierbinte” – Th. Williams etc., informație prezentată în Calendar Naţional 2009.