Drama „Oscar şi Tanti Roz” a deschis noua stagiune a Teatrului Eugene Ionesco

IMG_7639
Foto:Deschiderea celei de-a 24-a stagiune a Teatrului Eugene Ionesco

S-a dat startul celei de-a XXIV-a stagiune a Teatrului Eugene Ionesco din capitală. Noua stagiune a fost deschisă cu punerea în scenă a dramei „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt în regia lui Petru Vutcărău.

Piesa de teatru este ca un strigăt, aducând în scenă momente triste din viaţa copiilor bolnavi de leucemie.

Oscar, personajul principal este un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie care își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Nimeni nu are curajul să-i spună băiatului că va muri, însă el ştie acest lucru şi singur, de aici pornind războiul lui împotriva tuturor. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, care se pricepe foarte bine la născocit poveşti, dar care sunt adevărate lecţii de viaţă. Ea îl îndeamnă pe Oscar să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani. Oscar parcurge printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire. Tot Tanti Roz îl sfătuie să-i scrie scrisori lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Aceste scrisori sunt scrise într-un stil amuzant, copilăresc, dar cu multă înţelepciune. Întregul spectacol este un amalgam de emoții amestecate, între care: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.

„A fost una dintre cele mai frumoase piese de teatru pe care le-am văzut, actorii au jucat foarte expresiv. Am simţit prima oară fiori, iam momentul care m-a emoţionat cel mai tare a fost atunci când medicul le-a comunicat părinţilor că nu mai poate face nimic pentru a-l salva pe Oscar”, a susţinut Mihaela Ciuperca, studentă prezentă la spectacol.

Deschiderea celei de-a 24-a stagiune a teatrului Eugene Ionesco
Deschiderea celei de-a 24-a stagiune a teatrului Eugene Ionesco

Stagiunea XXIV a TEI, pe lângă cele nouă spectacole din repertoriu, va oferi publicului spectator patru premiere și o revenire pe scenă.

„Iată că de 23 de ani teatrul nostru se străduie să aducă în scenă lucruri cât mai interesante care să vă distreze, să vă dea de gândit, să vă facă să uitaţi de probleme. Vreau să menţionez că în preajma sărbătorilor de iarnă, vom veni cu o altă premieră, „Dumnezeu iubește”. Totodată vă mulţumesc pentru că sunteţi parte componentă a sufletului nostru şi vă aşteptăm cu drag la toate spectacolele noastre” a mărturisit Petru Vutcărău, directorul artistic al Teatrului Eugene Ionesco.

Premierele din această stagiune sunt: „Dumnezeu iubește” de Zlata Demina semnată de Petru Vutcărău, „O comedie neagră” de Peter Shafer, un spectacol de dans și expresie corporală, în regia coregrafului și regizorului suedez Benno Voorham, „Violența, o istorie de dragoste” și a patra premieră va fi semnată de cunoscutul regizor român, Radu Afrim.

De asemenea, în scenă revine spectacolul „Principessa Ivona”, după piesa „Ivona, principesa Burgundiei” de Witold Gombrowicz și versuri de Friedrich Nietzsche, în viziunea scenică a regizorului Vlad Ciobanu.

Potrivit directorului artistic, Petru Vutcărău, cea dintâi premieră va avea loc pe data de 8 noiembrie, care va fi într-o formulă nouă, bazată doar pe muzică, mişcare, dans, aceasta fiind ceva nou chiar şi pentru actorii Teatrului Eugene Ionesco.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente