„O educație bună înseamnă și o economie bună”, a susținut unul din experții invitați ieri în cadrul noii ediții European Cafe. Află mai multe despre ce s-a discutat la ședință în privința oportunităților studenților moldoveni de învăța în țările Uniunii Europene.
Experţi din Moldova şi Slovacia, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul învăţământului, cadre universitare şi studenţi au participat ieri, 25 septembrie, la o sesiune de discuții în privința posibilităților tinerilor de a învăța peste hotare.
Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Róbert Kirnág a menționat oportunitățile pe care tinerii le pot avea învățând în Slovacia, și anume că pe lângă bursele câștigate, aceștia se pot angaja și în câmpul muncii.
Ideea a fost susținută și de către profesorul universitar slovac Vitaly Levashenko care a explicat în ce constă sistemul universitar din Slovacia: treapta Licență, Master și Doctorat. Profesorul a menționat că studenții în Slovacia se angajează încă din timpul facultății. În domeniul tehnologic spre exemplu, sunt studenți care lucrează deja la compania IBM.
Ambasadorul a adăugat că cea mai potrivită cale spre dezvoltare este democratizarea și transformarea societății, cel puțin așa a fost în cazul Slovaciei.
Corina Ulianovschi Cojocaru, vice-rector ULIM, a împărtășit experiența sa de a învăța și a-și forma o carieră peste hotare. „Sunt printre puținii care au revenit acasă după ce au studiat peste hotare. M-am întors pentru a relata din experiența mea. Tinerii de azi, optează de obicei pentru a rămâne în străinătate dar cum am putea noi schimba noile generații, dacă nu rămânem acasă?”, și-a exprimat convingerea invitata.
Având o activitate academică de 14 ani în afara țării, doamna Corina a învățat că nu e o rușine să ai și joburi simple, pentru că anume acestea te formează ca om, te ajută să apreciezi valoarea banului și atunci când vei fi sus, vei ști să-i asculți pe cei de jos. „Avem nevoie de voci, ale noastre, ale voastre, numai așa vom fi puternici”, a mai spus tânăra, care are deja o carieră diplomatică promițătoare.
Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Extinderea Dialogului European în R. Moldova”, implementat de Comisia Atlantică Slovacă cu asistenţa grupului think-tank al Institutului pentru Politici Central Europene și susţinerea financiară a organizației SlovakAid.