A fost inaugurată casa memorială „Alexei Şciusev”, care arată exact ca în 1847

collage
Foto:PC: colaj #diez

Îi poartă numele o stradă din Chişinău, acum şi o căsuţă cochetă cu ţiglă şi uşi roşii. Astăzi a fost inaugurată casa memorială „Alexei Şciusev”, care s-a aflat în reparaţii mai mult de un an. Imobilul restaurat arată exact ca în anul 1847, atunci când a fost construit de părinţii arhitectului.

În această casă din strada Şciusev 77 s-a născut şi a crescut arhitectul care a proiectat printre altele clădirea Gării Feroviare din capitală, Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie de la Moscova şi care a fost responsabil de reconstruirea Chişinăului de după al doilea război mondial.

Igor Şarov, viceministrul Culturii: „În această casă în anul 1873 s-a născut renumitul architect. În anul 1947 a apărut primul muzeu de arhitectură, iar în anul 1973 a fost deschis muzeul Şciusev,. Astăzi vedeţi o variant extinsă a muzeului”.

Cel mai vechi exponat datează de prin 1874, informează TV7.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev”: „Însuşi Alexei Şciusev s-a folosit de această carte, e vorba de o culegere de poezii a lui Colţov”.

Doar această carte şi mai multe schiţe de proiect ale arhitectului sunt exponate originale. Şciusev le-a donat Muzeului de Arhitectură, care a fost fondat în casa  părintească în anul 1947.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev”: „Pe unele obiecte artistice este chiar înscrierea făcută de Şciusev ca donaţie. Cu părere de rău din familia Şciusevilor mobilier nu s-a păstrat, doar ceea ce v-am spus eu, fotografii, schiţe, proiecte, cărţi”.

Vizitatorii au lăudat munca restauratorilor casei, însă viitorii arhitecţi au avut câteva obiecţii.

Vlada, studentă la Facultatea Arhitectură: „Gresia utilizată, în anumite încăperi şi la pervazuri şi la caloriferele de la ferestre, puteţi să vedeţi şi singuri, era de preferat ceva ami de epocă”.

Eugen Samolen, arhitectul-şef al proiectului de restaurare: „Vine un autobuz cu vizitatori care au colindat dealurile pe la casa Donici sau câmpiile. Vor să meargă la veceu, încălţămintea le este murdară. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă nu am fi protejat astfel podeaua. Clădirea trebuie încălzită, nimeni nu ar face-o cu soba. Cât despre culoarea roşie, pe acoperiş am găsit nişte lemn. L-am curăţit şi am identificat anume această culoare roşie”.

Pentru restaurarea monumentului de arhitectură din strada Şciusev 77, Ministerul Culturii a alocat 650 mii de lei, iar Muzeul de Istorie, din mijloacele sale speciale alte 82 mii. Casa memorială va fi deschisă pentru vizite la începutul lunii noiembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente