Ce înseamnă să lucrezi ca liber profesionist online, cum e să ai mai mulți șefi, cât câștigă un freelancer și cum te poți angaja? Sunt întrebări la care am încercat să răspundem, aflând totodată mai multe și de la Anatol Ursu, un freelancer din Moldova.
Ești tânăr, poate un student fără prea multă experiență, cunoști limba engleză dar cu toate acestea nu prea ai idee cum ai putea să o folosești astfel încât să-ți aducă și profit. Ai timp liber pe care nu știi cu ce să-l ocupi calitativ și te tentează și ideea să te angajezi dar nu prea te vezi în calitate de chelner la vreun restaurant din oraș.
Oameni din întreaga lumea care au dorit să iasă din rutina mai sus menționată, au găsit soluția în ceea ce se numește „freelancer.com” sau cum să fii un liber profesionist și să lucrezi online pentru diverse proiecte, pentru care concurezi cu alte mii de freelanceri care întrunesc aceleași capacități ca tine.
Ce înseamnă să fii freelancer?
Un freelancer sau un liber profesionist este o persoană care lucrează independent, care desfășoară o profesie fără un angajament pe termen lung cu un angajator.
Unde și cum te poți angaja ca freelancer?
Pe internet există mii de site-uri unde poți presta un job de freelancer, cel mai recunoscut și unul din cele mai populare, este site-ul australian freelancer.com, lansat în 2009. Procedura de înregistrare este simplă. Cu doar un nume de utilizator și o parolă, te înregistrezi gratuit. Urmează partea interesantă: editarea profilului tău de freelancer. Îți sunt propuse mai multe domenii din care alegi ceea ce te interesează, iar apoi selectezi aptitudinile pe care le ai și prin care vrei să te promovezi angajatorului, astfel încât să fie convins să te aleagă pe tine atunci când propune o ofertă.
Pe măsură ce începi să primești proiecte, ai o anumită limită de timp, în care trebuie să realizezi sarcinile propuse de angajator. Ca urmare ești plătit, în dependență de bugetul alocat. Cu cât mai multe proiecte ai, cu atât mai multă încredere inspiri. Fiecare freelancer își stabilește un salariu pe care îl solicită, care poate ajunge și până la 50 USD/oră, în dependență de valoarea pe care și-o atribuie.
Cum te angajezi?
Pe baza calităților prin care te-ai recomandat, primești periodic notificări despre anumite oferte la care poți să aplici. Atunci când aplici, îți plasezi oferta ta și în cât timp ai putea să realizezi proiectul. De asemenea, vei realiza și o cât mai bună prezentare în fața angajatorului. Până la închiderea ofertei, aștepți să fii selectat. Dar poți trimite adăugător mesaje private potențialului șef, pentru a demonstra cât de interesat ești.
Până la 20 de freelanceri moldoveni sunt anagajați pe acest site
Anatol Ursu, un freelancer din Moldova, este înscris din 2011 și se recomandă ca Graphic Designer și Adobe InDesing Master. Propune un salariu de 25 USD/oră, reușind deja să realizeze peste 120 proiecte. În prezent este în top 1 mondial în categoria „Brochure Design” din peste 160 de mii de oameni şi în categoria „Adobe InDesign”, din peste 100 de mii de oameni. „Oly is fantastic! His turn around time is really exceptional. Excellent communication skills. Very polite and a pleasure to work with! I will continue working with him for all … ”, este un mesaj al unuia din angajatori.
„M-am înregistrat pe Freelancer încă de când studiam de unul singur programarea web, în speranţa că voi reuşi să prind vreun proiect la care să lucrez, dar deoarece facultatea era prioritatea numărul unu, nu am reuşit să fac ceva. Ulterior am început să lucrez la o revistă numită Moldova în Progres, ca machetator, chiar dacă nu aveam nici un fel de experienţă în designul grafic. Atunci când machetarea revistei nu mai era o activitate care să-mi consume tot timpul mi-am amintit de Freelancer şi am revenit pe această platformă revizuindu-mi aptitudinile. Am participat la un concurs de elaborare a unui flye, unde intrarea mea a fost aleasă drept câştigătoare. Ulterior am avut fericita ocazie să fiu angajat de câteva ori consecutiv de către un agent economic din Canada, pentru care am elaborat câteva broşuri şi care mi-a lăsat note maxime pentru lucrul pe care l-am făcut şi comentarii în care menţiona calitatea lucrului meu.
Ulterior, „agăţarea” altor clienţi nu a mai fost o problemă. Rating-ul bun, comentariile sclipitoare în combinaţie cu preţul redus pentru care eram dispus să lucrez, în comparaţie cu cei care erau deja afirmaţi în domeniul meu, îmi garantau acest lucru. Am început în timp să fiu selectiv în ceea ce privește proiectele pe care le iau. Nu am lucrat niciodată cu clienţi din Republica Moldova, decât la revista sus-numită, care a şi fost de fapt primul meu proiect de design, dar răspund pozitiv la chemările colegilor de a-i ajuta atunci când au nevoie de unele servicii. Fiind implicat pe deplin în activitatea Mişcării Civice Tinerii Moldovei, mă ocup de toate materialele grafice ce ţin de evenimentele pe care le organizăm”, ne-a povestit Anatol.
De ce merită să fii freelancer?
Cercetând un pic opiniile internauților cu privire la subiect am găsit câteva idei foarte interesante care explică de ce merită să fii un freelancer?
# Nu ai un salariu fix, dar poți câștiga mult mai bine decât dintr-un salariu la o companie multinațională. Totul depinde de cât muncești.
# Nu ai șef. Da, este adevarat nu îți omoară nimeni neuronii cu țipete, dar ai mai mulți șefi care vor să știe mereu ce lucrezi, care vor mereu să țină legătura cu tine.
# Responsabilitățile sunt mai mari. Ca freelancer trebuie să știi când îți expiră fiecare proiect în parte, cu ce sumă ești plătit și prin ce metodă.
# Ai mereu de învățat. Înveți mereu din domeniul în care lucrezi. Nu o sa te plictisești. Tu îți faci programul, adică tu decizi în câte ore îți bei cafeaua dimineața sau în câte ore lucrezi la un proiect și seara te plimbi. Da, este important sa te organizezi astfel încât să-ți fie bine.