Capitala Finlandei a anunțat recent o inițiativă de mediu care va face orașul și mai verde, și mai prietenos cu mediul, decât este deja. Este vorba de o instalație gigantă de apă subterană – mai exact, un rezervor construit sub centrul orașului, menit să stocheze nouă milioane de galoane de apă rece, folosită pentru răcirea clădirilor din oraș.
Rezervorul cu apă va fi conectat la reţeaua de răcire a oraşului; apa care va circula în reţea în timpul zilei va ajunge în el şi va fi răcită acolo, pe timpul nopţii, pentru a fi gata să circule din nou a doua zi (metoda folosită fiind cea de transfer al căldurii), scrie Think Outside the Box. Potrivit administraţiei oraşului, acest sistem inteligent de răcire va reduce cu 80% emisiile de gaze de seră generate de procesul de răcire, în comparaţie cu sistemele convenţionale. Pe lista inovaţiilor prietenoase cu mediul din Helsinki se numără şi un sistem de transport public la cerere, numit “call plus”: un mini-autobuz vine la solicitarea clientului, îl preia de unde acesta cere să fie luat şi îi permite plata taxei prin telefoane inteligente sau calculatoare.
Acest sistem de transport public face parte din planul oraşului de a încuraja folosirea cât mai redusă a maşinilor personale şi apariţia operatorilor privaţi de curse de acest tip, care să funcţioneze cu ajutorul tehnologiilor moderne (rezervări, solicitări prin internet sau telefon, plăţi electronice etc.). Totodată, oraşul dezvoltă noi zone care să constituie modele pentru un stil de viaţă prietenos cu mediul: cartiere inteligente, cu servicii personalizate pentru fiecare gospodărie, cu servicii de închiriere şi folosire în comun a bicicletelor şi maşinilor electrice, precum şi cu o reţea de energie bazată pe energie solară.