Natalia Scripnic: Am o dorinţă imensă să ajut tinerii exploratori să cucerească alte orizonturi

IMG_0417
Foto:Natalia Scripnic va oferi sfaturi tinerilor care doresc să-ți urmeze studiile în Norvegia

MentorMe are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei cu liceeni care aspiră să-și facă studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Azi o cunoaștem pe Natalia Scripnic, care va oferi mentorat tinerilor ce își doresc să-și urmeze studiile în Norvegia.

Acum patru ani am păşit în lumea necunoscutului, dincolo de realitatea moldavă. Am avut norocul, printr-o simplă coincidenţă, să plec să-mi urmez studiile în Norvegia. Plecată singură doar cu susţinerea familiei şi a decanului facultăţii, dna Priţcan. Au urmat perioade dificile, încercări, dar şi isbânzi frumoase. Am activat în calitate de PR Manager, în Elveţia, în domeniul orologic. Alături de echipa oficiului internaţional a universităţii în care am studiat am activat în calitate de asistent internaţional. Activitatea de bază era să ajut studenţii internaţionali să se simtă acasă departe de casă. Anume de aici a pornit dorinţa să fiu mentor. Am fost mentor pentru diverse naţionalităţi în Norvegia. Acum revenită în ţară am o dorinţă imensă să ajut şi tinerii exploratori să cucerească alte orizonturi. De un an încoace sunt revenită în ţară activez în calitate de Marketing Communications Specialist. Pasiunea mea pentru PR, comunicare, organizare de evenimente continuă.

De ce ai ales să-ți continui studiile în afara țării?

Pasiunea de a cunoaște noi orizonturi şi a explora noi realități cred că persistă în fiecare din noi. Probabil, însă nu toți au curajul să dezvăluie această parte a eului său. Posibilitatea de a urma studiile într-o altă țară a apărut spontan. Plus că era tentant să studiez şi să trăiesc trei ani într-o țară scandinavă care se deosebește mult de țările sud şi vest europene, am obținut şi o bursă pentru studii. Încă din anii de liceu mi-am dorit enorm să-mi încerc forțele într-o altă realitate şi să trăiesc experiențe la care mulți visează, dar puțini reușesc să le savureze.

Ce diferențiază sistemul educațional din Norvegia de cel de la noi?

Deși, sistemul educațional din Republica Moldova oferă o bază solidă şi multilaterală în ceea ce privește studiile medii şi superioare. Însă tinerii de la noi nu sunt pregătiți să cugete şi să ia decizii de sinestătător. La noi învățământul se axează pe redarea mot-a-mot a materialului predat, pe când în Norvegia elevii încă de pe băncile școlii sunt învățați să cugete, să analizeze, să compare şi să ajungă la concluzii care pot fi diferite de cele ale profesorilor, dar sunt personalizate. La noi se dezvoltă persoane sârguincioase, pe când la ei cu gândire critică.

 

SONY DSC

Care au fost principalele provocări pe care le-ai întâmpinat odată ajunsă peste hotare și cum le-ai făcut față?

La început am avut senzația că provocările așteaptă la fiece colţ: ţară cu o cultură diferită, cu două limbi oficiale scrise (bokmål şi nynorsk) şi câteva sute de dialecte, descoperirea diferitelor tipuri de persoane care sub masca prieteniei ascundeau trădare. Toate aceste provocări le-am trecut datorită persoanelor extraordinare care mi-au fost alături, m-au ajutat şi încurajat. De nu aş avea susținere din partea şefei mele, dnei Cecile Wilhelmsen, a celui mai bun prieten care a avut rolul hotărâtor în luarea multor decizii şi a familiei cred că nu aş ajunge unde sunt acum.

Ai regretat vreodată că ai plecat din țară?

Nu am regretat nici pentru o clipă că am plecat, deoarece plecarea din cuibul părintesc este o provocare, o posibilitate de autocunoaștere şi de dezvoltare în continuu. Dacă nu aş pleca, nu aş deveni ceea ce sunt acum, nu aş vizita locuri de neuitat, nu aş avea prieteni de pe întreg globul care promit să viziteze Moldova şi care mă așteaptă în ospeție.

Ce te-a determinat să aplici drept mentor pentru o nouă generație de studenți moldoveni?

Toate acele greutăți pe care le-am întâlnit pe parcursul perioadei de acomodare la noul stil de viaţă m-au făcut să înţeleg, cât de importante sunt sfaturile din partea celor care au experiență. Dorința mea de a fi mentor înfiripă din necesitatea de a oferi sfaturi tinerilor exploratori şi de a-i feri de greşelile pe care le-am făcut eu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În Moldova programele de mentorat sunt încă într-o fază incipientă. În opinia ta, cât de mult contează disponibilitatea unui mentor pentru dezvoltarea personală și profesională a unui tânăr?

Este foarte important ca o persoană să aibă un bun mentor când face primii paşi într-o altă ţară, societate. Cu toţii ştim că pentru a învăţa să fim mai buni avem nevoie să facem greșeli. În cazul în care dispunem de un mentor putem evita greşelile mai mici care să ne stopeze avansarea şi să ne axăm pe fapte măreţe. Astfel disponibilitatea unui mentor are o semnificație majoră pentru dezvoltarea unui individ.

Care crezi că este rolul studențimii moldovenești care a luat drumul străinătăților în dezvoltarea Republicii Moldova?

Plecarea peste hotare oferă posibilități pentru dezvoltarea multilaterală, deschide noi orizonturi neexplorate până acum, deschide oportunități pentru a învăţa noi lucruri şi a acumula experiență care ulterior va fi utilizată la maxim. Odată revenită acasă am văzut că pot şi ştiu ce să fac ca să obţin scopul propus. Şi vreau să împart experiența mea cu alții. Dacă nu aş pleca la studii peste hotarele țării consider că aceeași experiența aş acumula o perioadă mai îndelungată. Studențimea moldovenească plecată peste hotare este o parte din viitorul prosper al țării care la revenire va crea mai multe posibilități pentru dezvoltarea țării datorită ideilor şi experienței multilaterale obținute în afara hotarelor strict determinate. Toţi noi suntem cetăţenii universului fără hotare cu prieteni şi colegi în toată lumea.

Deseori cei care pleacă peste hotare sunt acuzați de lipsa de patriotism. Ce înseamnă a fi patriot pentru tine?

A fi patriot înseamnă ați iubi patria, a purta cu mândrie titlul țării în care te-ai născut şi a te comporta demn de ţara ta. Aceste sintagme trebuie să fie actuale oriunde te-ai afla şi orice s-ar întâmpla. Este important să fim oameni şi să ne comportăm cu alţii aşa cum am dori să se comporte cu noi.

 

3

Care sunt prognozele tale referitor la perspectivele Republicii Moldova?

Moldova este o țară mică cu perspective bine determinate de dezvoltare în cazul în care acțiunile întreprinse până la moment vor continua în aceeaşi directive avem mari șanse spre izbândă.

Te-ai gândit vreodată să revii acasă? Ce ar trebui să se schimbe acasă pentru ca să faci acest pas?

Nici o clipă n-am stat pă gânduri să revin sau nu acasă. Ştiam de la bun început că voi reveni căci aici este locul cel mai drag inimii. Revenind acasă am întâmpinat o serie de greutăţi în ceea ce priveşte aranjarea în câmpul muncii, dar acum sunt foarte fericită şi împlinită în funcţia pe care o deţin acum. Pentru ca tinerii să se întoarcă în ţară este necesar să se creeaze condiţii prielnice pentru dezvoltare şi încadrare în viaţa socială şi profesională.

Mai multe detalii despre programul de mentorat MentorMe poți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente