Daniela e absolventă a facultății de Matematică, Management și Finanțe la King’s College din Londra. Acum, e stagiară la compania Gas Natural Fenosa.
Ce te-a motivat să aplici la programul de stagii JobSTORM?
Am aplicat pentru că îmi doream să acumulez experienţă de lucru în mai multe domenii, ca ulterior să-mi fie mai uşor să înţeleg care domeniu e potrivit personalităţii mele. Am aplicat la mai multe joburi şi toate foarte diferite. Nu vroiam să mă plictisesc la stagiu, aşa că am acceptat oferta care mi s-a părut cea mai interesantă.
De ce ai ales compania Gas Natural Fenosa?
Pentru renumele său internaţional şi pentru programul unic pe care îl oferea. Aveau un job deschis pentru stagiari în Domeniul Eficienţei Energetice, ceea ce mi sa părut foarte atractiv. Sunt o mare fană a surselor alternative de energie, așa că am decis să văd ce prezintă un job în categoria dată și care ar fi posibilitățile Republicii Moldova de a implementa aceste tipuri de energie.
Ai urmat un program de inducție riguros?
Deloc, am fost primită cu un zâmbet larg pe buze şi cu o căldură nemaipomenită. Doamna Diana Doroş, de la Resurse Umane, s-a arătat foarte curioasă de motivele pentru care am ales domeniul Eficienţei Energetice şi nu a ezitat să îmi spună că aveam opţiunea deschisă de a mă transfera la alt departament, în cazul în care nu îmi va plăcea să lucrez în domeniul dat.
Am fost condusă apoi la departamentul în care urma să activez şi am fost întâmpinată de către un colectiv în frunte cu doamna Elena Certan, care mi-a demonstrat că e posibil să fii un profesionist adevărat şi în același timp să ai un suflet mare. Cu colectivul am avut o conversaţie foarte degajată şi imediat am şi primit planul de lucru pentru prima săptămână, pe care eram deja foarte entuziasmată să o încep.
Ce sarcini urmează să îndeplinești în cadrul stagiului?
Sarcinile mele din cadrul departamentului au fost foarte variate. Am început cu elaborarea noului design al paginii de website al departamentului nostru, precum și designul afişului de reclamă a departamentului, care urmează să fie prezentat la expoziţia MoldExpo din toamnă.
Mi s-a oferit chiar şi o excursie la centralele electrice din Chişinău, inclusiv şi la una dintre cele mai mari centrale din Republica Moldova, cea din satul Brăila. Am văzut cum se efectuează auditarea lucrărilor pe teren şi am aflat foarte multe lucruri ce ţin de domeniul energetic: despre căile de aprovizionare cu energie electrică din RM, despre transformatoare, piloni de tensiune înaltă etc.
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este încrederea care mi s-a oferit. Mi-au dat proiecte cu responsabilitate înaltă şi am avut mereu acces la baza de date a firmei, unde am putut gestiona informaţiile relevante lucrului meu. Mi s-a oferit un calculator personal, lucru care m-a făcut să mă simt imediat parte din companie.
Ce abilități speri să obții în urma programului?
Tot ce am sperat să obţin, am obţinut deja. Am avut parte de lucru în echipă, cu persoane extraordinare, mi s-a acordat multă responsabilitate, am reuşit să învăţ multe lucruri despre domeniul energetic, deşi nu aveam studii în domeniu şi am obţinut o experienţă de neuitat în cadrul unei companii multinaţionale.
Numește trei probleme întâlnite de studenții moldoveni în străinătate.
Comportamentul rece din partea localnicilor. M-am simţit mereu străină în Anglia şi de aceea în majoritatea experienţei mele, am ales să fiu înconjurată de studenţi străini, care erau în aceeaşi barcă cu mine. Sunt şi excepţii, bineînţeles, dar m-am confruntat de multe ori cu problema „ne-apartenenţei” la cultura lor.
Mi-a fost foarte greu să îmi găsesc un job pe profil. Am scris nenumărate aplicări la sute de companii şi toate au fost fără succes.
Preţurile exorbitante. Pentru un student moldovean, întreţinut de părinţi cu salarii din Moldova, este foarte greu să „supravieţuieşti”. De aceea, am fost nevoită în perioada studenţiei să am două joburi, care să mă ajute cu cheltuielile, pe care le aveam: transport, mâncare, servicii comunale etc.
Prin ce se deosebesc moldovenii de englezi?
Le spun asta multor oameni şi sunt de fapt puţini care mă înţeleg: Moldovenii au suflet! Relaţiile interpersonale sunt la un nivel complet diferit în Moldova faţă de Anglia. Acasă, simt că pot purta o discuţie cu cineva şi că pot forma o conexiune la nivel sufletesc. Peste hotare, nu am reuşit niciodată să fac acest lucru. Nu cred că problema venea de la mine. Ei sunt doar incapabili de a înţelege capacitatea de a te dedica întru totul unui prieten, familiei sau altor persoane.
Unde îți vezi viitorul?
Sinceră să fiu, mereu am ştiut că vreau să revin acasă. Să îmi construiesc o viaţă aici. Însă, în prezent, continui să caut oportunităţi în străinătate. Am impresia că Moldova nu e pregătită pentru noi, cei care am învăţat peste hotare. Salariile sunt mici, beneficii puţine şi atitudinea celor de aici e un pic reticentă faţă de noi. Am auzit fraze de genul: „Şi ce rost are faptul că ai învăţat peste hotare, dacă până la urmă tot ai ajuns înapoi în Moldova?”. Nu ştiu de ce, însă moldovenii tratează întoarcerea noastră acasă cu ignoranță şi în loc să fim primiţi cu braţele deschise şi să fim admiraţi pentru curaj, suntem înjosiţi. Mai e nevoie de ceva timp pentru ca să se schimbe atitudinea aceasta a moldovenilor faţă de noi şi poate atunci va fi momentul potrivit ca să ne întoarcem acasă şi să împărtăşim experienţa noastră cu cei de aici.
Consideri că tinerii moldoveni care se află în străinătate ar trebui să se întoarcă acasă?
Da şi nu. Îi admir foarte mult pe cei care au făcut-o, care s-au întors şi depun eforturi vizibile pentru a schimba situaţia din ţară. Însă adevărul e că străinătatea ne oferă mai multe posibilităţi de dezvoltare, nu ne ţine în frâu. Şi de aceea îi înţeleg pe cei care optează să rămână acolo unde sunt.
Ești optimistă vizavi de viitorul țării?
Da, însă doar dacă ne vom ajuta reciproc şi dacă nu ne vom pune beţe în roate unul altuia. Nimic nu e imposibil, important e să avem voința și să ne gândim la binele țării.