Ghid de privit ploaia de meteori de la Astroclub Moldova

36_1Star_Gazing
Foto: PC: laynekennedy.com

Ploaia de meteori are loc anual, în august, din partea constelației Perseu. Fenomenul se datorează faptului că Pământul trece printr-un nor de praf din urma cometei Swift-Tuttle. Particulele extrem de mici ard în atmosferă și formează „ploaia de stele”.

Untitled
Alex Fliker
, membru Astroclub Moldova

„Anul acesta, numărul maxim de Perseide e prognozat în noaptea din 12 spre 13 august. Pe oră, vor cădea circa 60 de meteori, deși priveliștea va fi mai greu de văzut din cauza Lunii luminoase”.

 

#1. În caz că vreți să vedeți totul

Pentru locuitorii Chișinăului mai este o problemă – iluminarea orașului, luminițele centrelor de agrement și a mașinilor etc. Ca să vă ascundeți de ele, trebuie să ieșiți cel puțin la 40 sau chiar la 50 de km în afara Chișinăului. Și asta nu sunt presupuneri: membrii clubului au verificat acest lucru din experiența proprie.

#2. Dacă nu puteți ieși din oraș

Încercați „să vă ascundeți” de drumurile principale și de felinare. Astfel, aveți șansa „să prindeți” un pic mai multe stele căzătoare.

#3. Ce să faceți cu Luna

Luând în vedere faptul că Luna va domina cerul cu lumina ei, e de dorit să priviți în direcția Nord-Est, Nord sau Sud-Vest, ca să evitați lumina orbitoare și să vă adaptați la întuneric.

#4. De ce aveți nevoie

De dorință și atât. Nu e nevoie de nimic mai mult, natura v-a dăruit cel mai bun instrument – ochii. Pur și simplu, îndreptați privirea în direcția recomandată, preferabil în poziție culcată și așteptați „oaspeții”. Nu uitați și de prieteni, ca să aveți cu cine împărtăși momentul fascinant, când ați observat coada acestui „extraterestru” luminos.

#5. Cu cine să priviți „ploaia de stele”

Dacă pentru voi contează nu doar numărul de dorințe puse la stelele căzătoare, dar și compania bună, te invităm la evenimentul Astroclub, care va avea loc la Peretele de Alpinism din Aventura Park, Valea Morilor. În program, avem lecții despre constelații, observații la telescop și desigur plăcerea de a vedea ploaia de meteori. Începutul e la 21:21.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente