Cei pasionați de astrologie au posibilitatea de a descoperi tainele spațiului cosmic la noul planetariu, care s-a deschis de curând în Chișinău.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul experților din Ucraina. Ideea de a deschide acest planetariu i-a venit unui domn, Ion Grădinaru, care a declarat pentru Publika: „Am călătorit în alte ţări şi am văzut frumuseţea asta. Am înţeles că Moldova trebuie să aibă propriul planetariu. Pe lângă faptul că e foarte vesel, acesta e un adevărat complex educativ şi cultural.”
Planetariul este situat în scuarul de pe strada Miron Costin, construit sub forma unei semisfere cu o sală de cinema în interior în care este proiectată cupola cerului înstelat. Are o capacitate de 28 de locuri.
Prețul unei „călătorii” în cosmos pentru maturi este de 50 de lei, iar pentru copii – 35.
Acum 24 de ani, chișinăiuenii se puteau de asemenea bucura de o vizită la planetariul local. Acesta a fost plasat în anul 1965 în localul fostei biserici „Schimbarea la față” de la intersecția străzilor bd. Ștefan cel Mare și Sfatului Țării (pe atunci: str. Lenin și Serghei Lazo).
Era condus de un Consiliu Științific, în fruntea căruia au fost academicienii Tadeuș Malinovschi și Sergiu Rădăuțanu. Printre colaboratorii planetariului au fost conferențiarii Aurel Marinciuc, Dumitru Fetescu și alții.
La începutul anilor ’80 s-a discutat problema demolării lui, întrucât credincioșii cereau instanțelor superioare de partid și de stat retrocedarea lui către biserică. A funcționat până la începutul anilor 1990, fiind distrus în urma unui incendiu. În anul 1991 clădirea a fost retrocedată mitropoliei Moldovei.
Cel mai mare planetariu are un diametru de 35 de metri și o capacitate de 350 de locuri. Acesta se află în oraşul japonez Nagoya, în cadrul Muzeului de ştiinţă. A intrat în Cartea Recordurilor primind titlul de cel mai mare planetariu din lume, fiind cu cinci metri mai mare faţă de cel din Ehime, Japonia, care deţinea, până acum, recordul mondial.