10 sfaturi pentru fericire de la Papa de la Roma

Screenshot_2
Foto:Papa Francisc în timp ce salută mulțimea de Paști. PC: Getty/The Independent

În cadrul unui interviu amplu pentru publicația Viva din Argentina, Papa Francisc a oferit câteva secrete ale fericirii, relatează The Independent.

#1. Trăiește tu și permite altora să trăiască. Papa Francisc spune că toți trebuie să se ghideze după acest principiu, care a avut un echivalent în Roma: „Mergi înainte și lasă-I pe alții să facă același lucru”.

#2. Fii dăruitor de sine. Oamenii trebuie să fie deschiși și generoși față de ceilalți. El a spus: „Dacă te închizi în tine, te expui riscului să devii egocentric”.

#3. Acționează calm. Papa era profesor de literatură pentru clasele liceale și pe atunc dădea ca exemplu o nuvelă argentiniană de Ricardo Guiraldes, în care protagonistul Don Segundo Sombra face o retrospectivă a vieții sale.

#4. Odihnă sănătoasă. Papa a spus: „Consumerismul ne-a adus anxietate” și a sfătuit părinții să-și facă timp să se joace cu copiii săi și să stingă televizorul în timpul mesei.

#5. Duminicile trebuie să fie zile de odihnă. Lucrătorii trebuie să aibă posibilitatea să petreacă această zi alături de familie.

#6. Să găsim metode inovatoare de a crea locuri de muncă pentru tineri. „Trebuie să fim creative în ceea ce ține de tineri. Dacă nu au oportunități ei se vor apuca de droguri” și vor fi mai vulnerabili la suicide, adăugat el.

#7. Respectul și grija față de natură. Înrăutățirea stării mediului este una dintre cele mai mari probleme actuale. „Eu cred că există o întrebare, pe care nu ne-o punem: «Oare comite omenirea suicid prin tratarea tiranică a naturii?»”.

#8. Nu fi negativ. „Necesitatea de a vorbi de rău pe alții indică stimă de sine scăzută. Asta înseamnă că te apreciezi atât de jos, încât ai nevoie să-i aduci la nivelul tău pe alții”, a spus Papa. „Să uiți repede de lucrurile negative e sănătos”.

#9. Respectă viziunile și valorile celorlalți. „Cel mai rău lucru e prozelitismul religios, care paralizează: «Eu vorbesc cu tine, ca să te persuadez». Nu. Fiecare persoană comunică din perspectiva propriei identități. Biserica crește prin atracție, nu prozelitism”, a menționat Papa.

#10. Lucrează pentru pace. „Trăim în timpul multor războaie, îndemnul spre pace trebuie strigat, ca să fie auzit. Câteodată, pacea face impresie că tace. Dar ea niciodată nu e tăcută, întotdeauna e pro-activă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente