Focarul de Ebola din Africa de Vest se agravează și ar putea afecta alte țări, a avertizat directorul de operațiuni al organizației Medici Fără Frontiere, Bart Janssens.
„Această epidemie este fără precedent, absolut scăpată de sub control, iar situația se înrăutățește, deoarece se extinde, mai ales în Liberia și Sierra Leone, cu focare foarte importante”, a declarat Janssens.
„Suntem extrem de preocupați de turnura pe care a luat-o situația în special în aceste două țări unde există o lipsă importantă de vizibilitate a epidemiei”, a adăugat el.
Epidemia, în curs de la începutul anului, a fost declarată pentru prima dată în Guineea, înainte de a se extinde în Liberia și apoi în Sierra Leone, două țări vecine, care, la 23 iulie, totalizau 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanț al OMS.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele biologice sau țesuturile persoanelor sau animalelor infectate și în prezent nu există niciun vaccin aprobat împotriva ei.
Ebola, potrivit Descopera.ro, este o febră hemoragică mortală, care a ucis până acum un număr imens – și care va rămâne neștiut – de oameni. Ebola este produsă de un virus extrem de agresiv, la care omul e foarte sensibil. Virusul a fost identificat pentru prima oară în 1976, în Yanbuku, Zair (actualmente Republica Democratică Congo), în apropierea unui râu cu numele Ebola. În timp de două luni, o febră hemoragică necunoscută a lovit 318 oameni, dintre care au supraviețuit doar 38.
De atunci, boala s-a manifestat în Africa Centrală de 14 ori, de fiecare dată brusc și dramatic. Scenariul este de fiecare dată același: oamenii încep să sângereze și mor unul după altul în chinuri. Oroarea durează câteva săptămâni, la sfârșitul cărora noua zecimi dintre cei atinși mor. Apoi, epidemia se stinge la fel de brusc cum a apărut. Iar supraviețuitorii încearcă să trăiască mai departe, așa cum mai poate fi ea după ce ți-ai văzut familia pierind sub ochii tăi.
Medicii și biologii încearcă de treizeci de ani să dezlege enigmele acestei boli. Cauza ei e clară: infecția cu virusul numit Ebola. Ceea ce a rămas necunoscut sunt rezervoarele naturale de virus. În limbaj medical, rezervoare naturale sunt acele specii de animale care poartă agentul patogen fără a se îmbolnăvi ele însele, dar care pot transmite virusul, pe diferite căi, altor specii, sensibile la acțiunea lui. Nu întotdeauna virusul trece de la specia-rezervor direct la om; transmiterea se poate face prin verigi intermediare.