(video) Cântece tradiționale românești interpretate de muzicieni din toată lumea

unde-c899i-cc3a2ntc483-badea-dorul
Foto:Cântece populare românești interpretate de muzicieni din toată lumea PC: irinamonica.wordpress.com

Folclorul muzical românesc e renumit în multe țări, fiind interpretat și adaptat diferitelor stiluri locale de muzică. #diez vă prezintă zece cântece populare românești, interpretate de muzicieni străini, care răsună astăzi în săli de concert din toată lumea.

#1. Pink Martini și Storm Large – „Până când nu te iubeam”

Pink Martini este o trupă americană de muzică instrumentală, fondată la Oregon de către Thomas Lauderdale, actualul pianist al trupei. Pe lângă pian, membrii trupei mai interpretează la trombon, trompetă, vioară, violoncel, harfă, tobe și conga.

Storm Large este o interpretă, actriță și autor, născută în California, SUA.

Cântecul scris de Anton Pann și interpretat atât de frumos de Maria Tanase a fost preluat în repertoriul Grupului Pink Martini și interpretat cu mult talent de Storm Large. Astfel, aceasta melodie este ascultată în toate colțurile lumii, unde concertează Pink Martini.

 

#2. Proiectul „Roots Revival România” – „Doina din Maramureș”

„Roots Revival România” este un proiect internațional ce își propune să reinterpreteze cântece tradiționale românești. Artiștii au făcut o improvizație muzicală, având ca bază piesa „Doina din Maramureș” interpretată de Maria Tănase.

Vocal – Maria Casandra Hausi (România)

Percuții – Ruven Ruppik (Germania) și Aleix Tobias Sabater (India)

Ney și vocal – Mehdi Aminian (Iran)

 

#3. Wanlov The Kubolor ft King Ayisoba – „Veverița”

Wanlov the Kubolor s-a născut în România, dar a crescut în Ghana. Muzica lui încearcă să depășească limitele culturii afro-pop.

Potrivit artistului, piesa a fost recreată dintr-o amintire din copilărie, când mama sa îi cânta cântecul de leagăn românesc „Veverița”, iar clipul ne prezintă lumea unei veverițe disidente. Niciun animal viu nu a fost rănit în realizarea acestui clip.

 

#4. Balanescu Quartet – „Luminitza” și „Mountain Call”

Balanescu Quartet este un cvartet de coarde avantavangardist, fondat în 1987 de către Alexander Bălănescu, născut în România, dar stabilit de mai mulți ani în Marea Britanie. Cvartetul este în principal notabil pentru stilul lor foarte distinctiv de muzică, care cuprinde ritmuri de timp ciudate, disonanțe de sunet și aranjamente complexe.

#5. Kanye West & Jay-Z – „Murder to Excellence”

Rapperii americani au inclus în piesa „Murder of Excellence” (care face parte din albumul lor comun „Watch the Throne”, apărut în 2011) fragmente din jocul tradițional românesc „Purtata fetelor de la Căpâlna”.

„Purtata fetelor de la Căpâlna” este un dans interpretat numai de femei și este specific Căpâlnei, din Transilvania, județul Alba. Originea și vechimea acestui dans rămân însă necunoscute, datând undeva din mijlocul Evului Mediu. Transmiterea versurilor s-a făcut oral din generație în generație, iar pașii, în ritm sacadat, sunt învățați de fetițele din Căpâlna de mamele lor, încă de la 4 – 5 ani. Dansul este interpretat de un șir de femei îmbrăcate în alb și negru, care pășesc agale, una după alta în cadență, și cântă într-un glas.

 

#6. Béla Bartók – „Romanian Folk Dances” with Danubia Orchestra

„Romanian Folk Dances” („Dansuri Populare Românești”) este o suită de 6 piese scurte compuse de Béla Bartók, compozitor și pianist maghiar, în 1915. Piesele au drept bază 6 melodii transilvănene pentru vioară. Astăzi, suita este disponibilă în varianta din 1971, pe portativ fiind trecută și gama, deși Bartók nu obișnuia să o scrie.

Danubia Orchestra Óbuda a fost fondată în 1993 de către Domonkos Héja și prietenii săi muzicieni, în timp ce Héja își făcea încă studiile la Conservatorul „Béla Bartók”. Astăzi Danubia Orchestra este una din cele mai bune orchestre maghiare.

 

#7. The Black Sea Orchestra – The Black Sea Project – „Horum Istanbul”, 1998

„The Black Sea Project” este un proiect muzical de jazz desfășurat pe malul Mării Negre, unde vin muzicieni profesioniști din România, Moldova, Turcia, Rusia, Georgia și Ucraina. Ei compun împreună piese, în care includ elemente tradiționale din țara lor de baștină.

În ediția proiectului din anul 1998, a participat violonistul Anatol Ştefaneţ, liderul formaţiei de ethno-jazz „Trigon”.

 

#8. Elina Duni Quartet – „Lume, lume”

Elina Duni este o interpretă jazz de origine elvețiano-albaneză. Împreună cu orchestra sa, în 2010 lansează albumul „Lume, lume”, care a fost lăudat și promovat foarte intens de către presa din Elveția, Germania, Austria și Franța.

 

#9. Gothart – „Până când nu te iubeam”

Gothart – formație cehă, fondată în anul 1993. Inițial, muzicienii făceau muzică medievală, iar începând cu anul 1998 în concertele lor au început să interpreteze versiuni proprii adaptate ale muzicii folclorice din spațiul balcanic.

 

#10. Rotting Christ – „Cine iubește și lasă”

Rotting Christ este o formație de black metal din Atena, Grecia, fondată în anul 1987.

Cover-ul după „Cine iubește și lasă” a fost inclus în albumul „Kata Ton Daimona Eaytoy” („Do What Thou Wilt”), lansat în 2013, este descris de trupă ca fiind „probabil cel mai întunecat, mistic și ocult material de până acum.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente