(foto, video) 10 lucruri esențiale despre prăbușirea avionului din estul Ucrainei

25bf86a3-a0c2-4e33-8d4e-4a816d36a58d-620×372
Foto:10 lucruri esențiale despre prăbușirea avionului din estul Ucrainei PC: theguardian.com

Majoritatea covârșitoare a știrilor care au inundat site-urile de știri și rețelele de socializare în ultimele 24 de ore sunt despre tragicul accident aviatic produs în estul Ucrainei, soldat cu aproape 300 de decedați.

Pentru că subiectul va fi foarte vehiculat în viitorul apropiat, Metropotam.ro a făcut o listă de 10 lucruri esențiale despre prăbușirea avionului MH17 în Ucraina.

#1. Lista completă cu cetățenia pasagerilor de la bordul avionului nu se cunoaște încă. Până în momentul de față se cunoaște că la bordul avionului erau: 173 de pasageri olandezi27 de pasageri australieni43 de malaezieni12 indonezieni9 englezi4 germani4 belgieni3 filipinezi1 canadian1 neozeelandez și un clujean cu cetățenie dublă.

Avionul zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur și s-a prăbușit la frontiera dintre Ucraina și Rusia, în regiunea Doneţk, controlată de separatiști.

Accidentul aviatic din Ucraina s-a soldat cu 295 de decedați PC: colaj #diez
Accidentul aviatic din Ucraina s-a soldat cu 295 de decedați PC: colaj #diez

#2. O înregistrare audio cu o discuție între rebelii separatiști pro-ruși a fost facută publică de către serviciile ucrainene de securitate. În aceasta separatiștii confirmau că au doborât un avion civil din greșeala, confundându-l cu un avion al armatei Ucrainene.

Însă, veridicitatea înregistrării a fost pusă la îndoială. Cu toate acestea, este cea mai plauzibilă cauză a tragediei aviatice.

 

#3. Reacții la aflarea veștii despre tragedia aviatică din Ucraina:

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a catalogat atacul ca fiind unul terorist și a declarat că războiul dintre Rusia și Ucraina a depășit hotarele celor două țări. Acesta a mai anunțat că o comisie specială va investiga catastrofa, în colaborare cu reprezentanți ai Olandei, Malaeziei și Statelor Unite.

Obama:  „Statele Unite vor oferi asistența necesară pentru a determina ce s-a întâmplat și de ce.”

Putin: „Această tragedie nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost pace în această țară sau dacă operațiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost reînnoite. Și, fără nici o îndoială guvernul țării în care a avut loc această tragedie este responsabil. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a avea o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil.”

Administrația Prezidențială a transmis următorul comunicat de presa: „Președintele României, domnul Traian Băsescu, este consternat de tragicul eveniment petrecut joi, 17 iulie, în spațiul aerian al Ucrainei în care a fost implicată o aeronavă Malaysia Airlines cu 295 de persoane la bord. Domnul președinte Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene.”

#5. O consecință imediată a tragediei aviatice din Ucraina este că mai multe companii aeriene ale lumii ocolesc acum spațiul aerian al Ucrainei.

Spatiul aerian al Ucrainei este unul dintre cele mai aglomerate din lume, deoarece servește drept intersecție majoră pentru zboruri care leagă centre mari din Europa cu orașe importante din Asia. Spațiul aerian al României a devenit în această perioadă mult mai traficat decât de obicei.

PC: facebook.com/usatoday
PC: facebook.com/usatoday

#5. Printre victime se numără și aproximativ 100 de cercetători în domeniul SIDA. Aceștia se îndreptau spre o conferință pe această temă ce avea loc în Melbourne, Australia.

Joep Lange, un reputat specialist olandez, care studia HIV de mai bine de 30 de ani, un om despre care se spunea că ar fi putut schimba cursul acestei epidemii, se afla la bordul avionului  MH17.

#6. Cele două cutii negre ale avionului prabusit s-ar afla la separatiștii pro-ruși, iar aceștia urmeaza sa le trimita la Moscova pentru a fi analizate.

PC: metropotam.ro
PC: metropotam.ro

#7. O coincidență ciudată: avionul 9M-MRD (numărul de înregistrare al avionului implicat în tragedie) a efectuat primul său zbor pe 17 iulie 1997 și s-a prăbușit pe 17 iulie 2014, pe ruta MH17, la 17 ani de la efectuarea primului său zbor.

#8. Nu este prima dată când un avion civil este doborât de forțe militare. S-a mai intamplat de cel putin 7 ori. Americanii au doborât un avion civil în 1988 în Iran, omorând 300 de civili, dar și rușii au doborât un avion civil sud corean în 1983, omorând 269 de oameni.

#9. Unul dintre pasagerii olandezi care a murit în tragedia aviatică, a pozat avionul și l-a postat pe contul său de Facebook cu mesajul: „Dacă dispare și ăsta, așa arată.”

 

 

#10. Unul dintre pasagerii avionului MH17 a pierdut zborul, supraviețuind astfel tragediei.

 

Boston News, Weather, Sports | FOX 25 | MyFoxBoston

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente