(foto) Creieri arși, substanță cenușie și adrenalină la tabăra de vară a Jocurilor Intelectuale

cuc20
Foto:Participanții celei de a VIII-a ediții a Taberei de Jocuri Intelectuale PC: CMJI

În perioada 6 – 12 iulie 2014, la Vadul lui Vodă a avut loc Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale, ediția a 8-a, organizată de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

La tabără au participat 35 tineri din Chișinău, Tighina, Iași și participanți din alte localități ale țării, cu vârste cuprinse între 15 și 20 ani. Organizatorii spun că aceasta este prima tabără la care participanții în majoritate sunt băieți, până acum predominau fetele.

 

Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale
Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale
Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale
O echipă formată de organizatori

Tinerii au putut juca la tabără atât jocul clasic de Ce? Unde? Când?, cât și să învețe să alcătuiască întrebări. Printre activitățile de la tabără s-au numărat jocuri ca: Banalități, Satul, Treasure Hunting, Licitație, Trivia, Duelul Civilizațiilor, de asemenea și o multitudine de jocuri de societate. Pentru fiecare câștig la una din competiții tinerii primeau puncte IQ, care ulterior puteau să le schimbe pe premii.

 

Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale
Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale

Organizatorii spun că la această ediție a taberei de Jocuri Intelectuale s-a încercat să se pună accent pe jocuri sportive cu tentă intelectuală, iar din toate activitățile s-a încercat să se dezvolte gândirea critică, lucrul în echipă și dorința de a se autoperfecționa continuu.

 

Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale
Tineri la Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale

Echipa #diez a fost la tabără și a propus un joculeț numit Top 50 așezări. Ideea jocului consta în oferirea echipelor participante la joc categorii cu aproximativ 50 elemente. De exemplu: Primele 50 elemente ale sistemului periodic a lui Mendeleev. Echipa care câștiga avea 0 așezări, celelalte echipe trebuiau să facă atâtea așezări câte elemente nu au știut din categorie. De exemplu, dacă scriau doar 25 elemente chimice, trebuiau ulterior să facă 25 așezări. Echipa care trecea peste 101 așezări făcute, ieșea din joc.

 

Participanții fac așezări
Participanții fac așezări

Categoriile care le-au fost propuse au fost: Țări cu doar 2 culori pe steag, Primele 50 elemente ale sistemului periodic, Top 50 filme de pe imdb, Branduri de mașini produse în Europa, Top 50 țări potrivit clasamentului FIFA. Echipa formată din băieți, intitulată simbolic CUC, a câștigat competiția, primind puncte IQ din partea organizatorilor cât și un premiul special din partea #diez.

 

Categorii pe foaie
Categorii pe foaie
Victor Gurău
Victor Gurău

Victor Gurău, tânăr în Răzeni, Ialoveni, dar care învață în Cluj și care a câștigat competiția individuală la Top 50 așezări, spune că îi plac foarte mult jocurile intelectuale, a mai fost la o tabără CUC și simte că așa se dezvoltă, iar într-un mediu intelectual e mult mai distractiv de petrecut timpul.

 

Maria Crăcănuța
Maria Crăcănuța

Pentru Maria Crăcănuța, de la liceul Berezovschi din Chișinău și cea mai tânără participantă la Tabăra CUC, organizatorii au făcut o excepție și i-au permis să participe datorită dorinței sale foarte mari. Ea spune că așa simte că se dezvoltă, iar printre jocurile ei preferate se numără: Hanabi, Anagramele și Licitația.

 

Frații Victor și Virgiliu Chiriac din Iași
Frații Victor și Virgiliu Chiriac din Iași

Pentru prima dată de când se organizează tabăra de jocuri intelectuale au venit și doi participanți din afara țării, anume din Iași. Frații Victor și Virgiliu Chiriac. Ei spun că au auzit de tabără de la prieteni și le-a fost interesant să încerce ce înseamnă asta, după tabără intenționează chiar să formeze o echipă și să participe în campionatul de Ce? Unde? Când? din Iași.

 

Nicu Guțan
Nicu Guțan

Nicu Guțan, de la Liceul Mihai Eminescu și unul din tinerii din echipa câștigătoare la jocul propus de #diez, spune că din momentul când a jucat prima dată CUC s-a îndrăgostit de acest loc, acum el participă în campionatul de Ce? Unde? Când? cu echipa Afrodiziac, alături de care a obținut mai multe succese. Afrodiziaca fost declarată ce câteva ori la rând cea mai bună echipă tânără și a câștigat simpatia publicului. Nicu mai spune că-i plac foarte mult descifrările și jocurile de societate Hanabi și Shadows over Camelot.

 

Octavian Sirețeanu, președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
Octavian Sirețeanu, președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Octavian Sirețeanu, președintele Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și unul din principalii organizatori ai taberei spune că tinerii din acest an sunt cuminți și foarte activi. De asemenea, Octavian spune că anul acesta a fost mai greu cu organizarea, deoarece totul s-a decis pe ultima sută de metri, însă oricum se bucură de faptul că au existat sponsori care au venit la club pentru a-l susține. Octavian speră că tradiția taberei de Jocurile Intelectuale va continua și în următorii ani.

 

Tinerii joacă șah
Tinerii joacă șah

Mai multe despre Campionatul Ce? Unde? Când? vedeți pe site-ul cuc.md. De asemenea, vă amintim că duminică, 20 iulie, la ora 12:00, la Terasa Paluba de pe strada 31 august 1989, va avea loc prima Cupă de Vară din acest an. Pentru a vă înregistra vedeți informația aici: Cupa O.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente