Studenţii basarabeni care merg la studii în Galați găsesc tot felul de metode inedite de a economisi banii de buzunar dați de părinți. Nu de puţine ori, atunci când rămân fără bani, dar vor cu orice preţ să meargă acasă, la părinţi, ei sunt nevoiţi să facă autostopul. Culmea este că deşi aleg doar maşini cu numere moldovenești, în care zic că au mai multă încredere, ei se expun totuşi unor riscuri.
Pentru foarte mulţi tineri din Republica Moldova, drumul spre casă poate deveni extrem de costisitor atunci când se termină toate resursele financiare alocate de părinți. Şi atunci ei recurg la metoda clasică: „Ia-mă nene!”. Aşa se face că în ultimii ani, la ieşirea din Galaţi către Vama Giurgiuleşti a apărut un loc extrem de iubit de studenţii basarabeni. Zona este denumită „la cap de pod”, unde nu este zi în care să nu vezi câte un un tânăr care face cu mâna maşinilor care merg spre Vamă, relevă Adevărul România.
„Este ceva normal având în vedere că trăiesc mult prea aproape şi pentru că lumea în sate se cunoaşte. Merg des cu cunoscuţi, pe care i-am întâlnit întâmplător”, ne spune Cristina Cernei, o studentă de la Galaţi.
„M-am obişnuit şi nu-mi mai este frică. De fiecare dată fac cu mâna doar maşinilor cu număr de Moldova, dar mă uit puţin şi la faţa şoferului, să vad dacă este de încredere. Îl întreb unde merge, cât cât îmi ia, mă plâng că-s student şi că n-am prea mulţi bani şi de multe ori reuşesc să merg aproape gratis, evident, dacă prind vreun şofer care trece pe aproape de casa mea”, spune Alex Brânză, student moldovean la Horticultură în Bucureşti, venit la Galaţi cu autostopul, pentru a-şi vedea iubita.
„De la cap de pod iau o maşină cu număr de Moldova, dau 10 lei până la graniţă. Dacă şoferul merge mai departe spre Cahul, ma duc cu el, dacă nu iau maxi-taxi până acasă”, povesteşte Nadia, o studentă la master, la Teatru Muzical. Alte studente se încumetă să facă autostopul tocmai până în Ucraina. Plătesc mai puţin, spun ele şi maşina le lasă în poarta casei, dacă au norocul să întâlnească pe drum un consătean.
Studenţii din Republica Moldova mai au posibilitatea să ajungă acasă cu maxi-taxi sau cu autocarul, care îi ia din faţa căminelor, dar costurile sunt mai ridicate.