Studiu: Moldovenii utilizează internetul pentru socializare, comunicare și informare

Students having fun
Foto:Tineri utilizând calculatorul. PC: tmpress.ro

CBS AXA a realizat un studiu, la comanda Centrului de Guvernare Electronică, care include mai multe date referitor la utilizarea calculatorului și internetului de către moldoveni.

#diez a selectat cele mai importante informații din studiul realizat de CBS AXA, pentru a crea un portret-robot al utilizatorului din Moldova. Rezultatul a fost întocmit în baza următoarelor date:

Gradul de dotare a gospodăriilor cu calculatoare:

1

Conform datelor studiului curent 64% dintre respondenţi au declarat că dispun de cel puțin un calculator în gospodării, această pondere înregistrând o creştere cu circa 6 puncte procentuale (p.p.) faţă de studiul precedent.

Gradul de dotare a gospodăriilor cu calculatoare în funcţie de grupuri de vârste:

2

Gradul de dotare a gospodăriilor cu calculatoare este corelat cu vârsta respondenţilor, cel mai înalt grad de dotare fiind atestat la respondenţii din categoria de vârstă 16-25 ani (85%), cel mai mic – în grupul vârstnicilor de 66-74 ani (25%).

Conectarea gospodăriilor la Internet:

3

Circa 62% dintre respondenţi au declarat că dispun de conexiune la Internet, ceea ce denotă o creştere cu circa 9 p.p. faţă de datele studiului precedent. Diferenţa dintre respondenţii care au calculatoare şi cei conectaţi la Internet constituie doar 2 p.p. De menţionat că în cazul studiului precedent această diferenţă era mai mare şi constituia 5 p.p., ceia ce relatează asupra tendinţelor de creştere a accesului populației la serviciile respective.

Tipul de conectare a gospodăriilor la Internet:

4

Aproape jumătate dintre gospodării au conexiune la Internet de tip ADSL, ¼ – fibră optică, iar 11% de tip 3G. A înregistrat tendinţe spre creştere ponderea respondenților care au declarat că dispun de conexiune de tip Wi-Fi (7%) faţă de studiul precedent (3%).

Utilizarea calculatorului în ultimele 12 luni:

5

Aproximativ aceiaşi pondere a respondenţilor au utilizat calculatoarele în ultimele 12 luni față de cei care dispun de acestea, indiferent de locul unde l-au accesat (62% au utilizat faţă de 64% dispun de calculatoare în gospodării). De menţionat că gradul de utilizare a calculatorului a crescut în comparare cu datele studiului precedent cu circa 7 p.p.

Disponibilitatea şi utilizarea calculatorului în ultimele 12 luni în funcţie de grupuri de vârste:

6

În cazul persoanelor cu venituri de peste 5000 lei pe familie, ponderea celor care au utilizat calculatorul în ultimele 12 luni este de circa 90%. De asemenea se observă un grad înalt – de peste 90% – de utilizare a calculatorului printre conducători şi specialişti de calificare înaltă, persoanele cu studii superioare, elevi/studenţi, locuitorii capitalei, aceasta depăşeşte ponderea celor din grupurile respective, care au declarat că dispun de calculator în gospodărie.

Utilizarea Internetului în ultimele 12 luni:

7

Datele studiului denotă că circa 60% dintre respondenţi au utilizat Internetul în ultimele 12 luni, indiferent de locul accesării, iar creşterea faţă de studiul precedent nu este semnificativă şi constituie doar 3%.

Nivelul de disponibilitate şi gradul de utilizare a Internetului în ultimele 12 luni în funcţie de grupuri de vârste:

8

Ca şi în cazul disponibilităţii şi utilizării calculatorului, disponibilitatea şi accesul la Internet sunt corelate cu grupurile de vârste: printre grupurile de respondenţi cu vârste mai înaintate gradul de utilizare a Internetului descreşte, chiar dacă acesta este disponibil în gospodărie.

Locul de acces la Internet în ultimele 12 luni:

9

Majoritatea respondenţilor în ultimele 12 luni au accesat Internetul de acasă (90%), iar câte circa ¼ dintre ei au accesat de la prieteni, cunoscuţi sau din alte locuri prin intermediul telefonului mobil. Circa 18% au utilizat Internetul la serviciu; 16% au folosit în acest scop diverse echipamente mobile în alte locații.

Frecvenţa utilizării Internetului în ultimele 12 luni:

10

Frecvența utilizării Internetului este de asemenea în creștere. Circa 76% dintre respondenţi au declarat că au utilizat Internetul cel puţin odată în zi, astfel în comparaţie cu studiul precedent frecvenţa utilizării serviciului a crescut cu 3 p.p.

Durata navigării în Internet:

11

Durata unei sesiuni Internet a crescut în comparare cu studiul precedent. Datele studiului curent denotă că 34% dintre respondenți au declarat că o sesiune durează o oră şi mai puţin, în comparare cu 40% în cazul studiului precedent. De asemenea, circa 30% navighează pe Internet în continuu 4 ore şi mai mult, atunci când în cadrul studiului precedent acestea au constituit 21%.

Scopurile utilizării Internetului:

1548136_738270216235201_5442409333180862103_o

Internetul este utilizat preponderent pentru socializare şi comunicare, mai puţin sunt utilizate serviciile oferite populaţiei de diferite structuri, inclusiv de instituții publice. Astfel, peste 80% dintre respondenţi au declarat că poartă discuţii prin Chat, utilizează reţelele de socializare. Circa 60% utilizează Internetul în scopuri de agrement, citesc știrile prin intermediul publicaţiilor online, aproape jumătate utilizează poşta electronică, iar circa 1/3 dintre respondenţi utilizează Internetul pentru activităţi conexe dezvoltării capacităţilor – descărcare softuri, instruire şi educaţie. Doar circa 10% dintre respondenţi au declarat că efectuează operaţiuni bancare prin intermediul Internetului, şi mai puţini (7%) solicită anumite servicii oferite de instituţiile guvernamentale.

 

Concluzie: Majoritatea moldovenilor au cel puțin un calculator în gospodărie, care este conectat la internet prin modem ADSL sau prin fibră optică. Cei mai mulți utilizatori au o vârstă de până la 45 de ani și accesează internetul de acasă, cel puțin câte 1-3 ore pe zi, cu scopul de a comunica și a se informa.

 

Datele cercetării au fost colectate pe un eșantion de 3021 persoane cu vârstă de 16 ani şi mai mult, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane, în perioada 11 – 25 noiembrie 2013. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de ±1,8%.

Interviurile au fost realizate la domiciliul respondenţilor. Chestionarul a fost redactat în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta.

Întregul studiu poate fi descărcat aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente