O franţuzoaică vrea să facă haine pentru copiii din Moldova

Gwennela-Mercier-Nica1-530×319
Foto: PC: ȘtiriLocale.md

Pariziana Gwennela Mercier-Nica este în plină pregătire pentru lansarea în această vară, la Chişinău, a propriului brand de haine pentru copii şi femei însărcinate.

Idee afacerii s-a copt îndelung, dar a apărut instantaneu. În urmă cu un an, fiind la Chişinău împreună cu familia – soţul moldovean şi cei doi copii – Gwennela observă că fiica sa de doi ani atrăgea mai toate privirile trecătorilor. Și a înțeles de ce: micuţa lor era îmbrăcată deosebit şi colorat. Atunci femeia şi-a zis că şi copiii din Moldova merită să poarte haine în trend şi de calitate. Respectiv, s-a hotărât să investească într-o afacere în domeniul textilelor. Dar nu la ea acasă, ci la Chișinău.

Vrea să facă hăinuțe „Made in Moldova”

1

De când s-a hotărât să-și pună pe picioare afacerea, Gwennela Mercier-Nica vine în fiecare lună la Chişinău. Din start a decis că producerea va fi instalată în Moldova, iar designul şi conceptul brandului va fi realizat la Paris. „Este un brand francez gândit pentru moldoveni şi produs în Moldova. Atuul meu este creativitatea şi calitatea. Voi crea produse unice care nu există pe piaţa locală”, se arată încrezătoare tânăra. Până a porni activitatea, Gwennela a făcut turul fabricilor de textile din Chişinău şi împrejurimi. „Umblând pe la fabrici, am descoperit că Moldova are o industrie textilă dezvoltată. Chişinăul nu este foarte mare, oamenii se cunosc şi este destul de uşor de stabilit contacte. Evident că, am un avantaj: soţul meu este moldovean și familia lui mă ajută. Singurul lucru care lipseşte aici sunt stofele, de aceea, voi fi nevoită să le import. În rest totul va fi „made in Moldova”, adaugă, Gwennela schiţând un zâmbet.

Un brand unic franco-moldav

Acum zece ani, până a-l cunoaşte pe Marian, soţul ei, Gwennela nu ştia aproape nimic despre Moldova. Lucra la Paris într-o reţea de magazine mari, unde se ocupa de producţia şi concepţia produselor. A muncit în diverse domenii – produse electronice, decoraţiuni, mobilă, dar dintotdeauna şi-a dorit să creeze lucruri şi să le promoveze.

Ideea afacerii s-a născut instantaneu, vara trecută, în obişnuita vacanţa petrecută la Chişinău. „Demult ştiam că vreau să fac ceva aici, iar industria textilelor, o marcă de modă completă pentru copii (băieţi şi fete) de la 0-12 ani îmi părea ideea potrivită”, spune femeia de afaceri. După ce a realizat un studiu de piaţă, antreprenoarea s-a hotărât să lărgească publicul-ţintă. „Am văzut că pe piaţa moldovenească sunt foarte puţine haine pentru femeile însărcinate – de fapt, nu există un brad autohton dedicat lor, iar hainele de import trebuie căutate mult timp. În plus, acestea sunt preponderent utilitare, deloc creative şi nu prea îţi provoacă dorinţa să le porţi”, explică creatoarea. Aşa s-a definitivat conceptul brandului de haine pentru copii şi femei însărcinate. Acesta va avea două colecţii anuale şi altele intermediare. „Voi crea colecţii dedicate evenimentelor speciale – de Mărţişor, de început de an şcolar, ultimul sunet sau Haloween. Sunt convinsă că pot fi găsite foarte multe teme”, adaugă Gwennela.

Afacere de la distanţă

Întrebată dacă are anumite temeri legate de lumea afacerilor din Republica Moldova, Gwennela răspunde franc: „Ceea ce ar putea să mă sperie este securitatea juridică şi stabilitatea regiunii, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina. În rest, nu am temeri”. Antreprenoarea deja a gândit şi formula de activitate – „din fericire, suntem în era tehnologiilor, care ne permite să comunicăm la distanţă. Voi avea la Chişinău şi câţiva angajaţi, începând cu directorul, vânzătoarele de la magazin, tehnolog şi alţii, în total se adună până la zece persoane. Alți cinci oameni vor lucra la Paris”. Totuși, Gwennela îşi propune să vină mai des la Chişinău, cel puţin pentru început, iar dacă îi va merge bine promite să nu se oprească aici: „Împreună cu soţul meu avem multe idei de afaceri şi sunt convinsă că în Republica Moldova pot fi făcute multe lucruri”.

Acest articol a apărut în cel de-al optulea număr al revistei Guvernului „Infogov”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente