Opera artistului stabilit la Berlin a depășit cu mult așteptările organizatorilor licitației de la Sotheby’s, care nu sperau să obțină mai mult de 440.000 de euro. Adrian Ghenie este considerat unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai noului val al artei vizuale românești.
Tânărul artist, născut în 1977, a fost o mare surpriză pentru casa Sotheby’s, organizatoarea licitației de luni, 30 iunie, de la Londra. Specialiștii nu credeau că opera se va vinde cu mai mult 250.000 – 350.000 de lire sterline (adică între 310.000 și 440.000 de euro).
Iată însă că tabloul „The Fake Rothko”, pictură realizată în ulei pe pânză – semnată și datată 2010, a fost cumpărat cu 1,77 milioane de euro (1,43 de milioane de lire sterline) în numele unui investitor din Asia care speră ca, în timp, valoarea lui să crească.
Numele operei („Falsul Rothko”) face referire la pictorul american de origine rusă, Mark Rothko. „Multiformele”, elemente specifice lui, sunt prezente în pictura lui Adrian Ghenie, marcat de ideea apariției diavolului. Într-o altă variantă a tabloului vândut la Londra, intitulată de data aceasta chiar „Diavolul”, apare în plus silueta ce sugerează prezența maleficului.
Cunoscut deja la nivel internațional pentru lucrările sale, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin.
Artistul român și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești.
Printre capodoperele sale se numără și tabloul „Regele” – vândut la o licitație din iunie 2013, la Londra, cu 212.238 de euro. O altă operă importantă de-a lui Adrian Ghenie este tabloul „Dr. Mengele 2”, care a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s, potrivit casei de licitații Artmark.