India a recunoscut personalitatea delfinilor și a interzis delfinariile

dolphin_encounter-big-1
Foto:PC: mycabotours.com.mx

Guvernul Indiei a atribuit delfinilor statutul de “personalități”, ce nu au legătură cu rasa umană. Astfel, India a devenit prima țară care a recunoscut unicitatea inteligenței și autopercepția reprezentanților din ordinul mamiferelor acvatice.

Anunțul a fost făcut de conducerea Ministerului Mediului și Pădurilor din India, care a interzis totodată și includerea delfinilor, aflați în captivitate, în spectacole. Astfel, potrivit Ministerului, „delfinii trebuie să aibă propriile lor drepturi speciale”.

Pasul a fost făcut în urma mai multor săptămâni de proteste împotriva construcției unui delfinariu în statul Kerala și a unui șir întreg de alte proteste împotriva instituțiilor de divertisment cu animale de mare, care urmau să fie construite în decursul acestui an.

„Aceasta deschide un nou subiect în mișcarea de protecție a animalelor în India”, a declarat Pooja Mitra, reprezentanta FIAPO (Federația Organizațiilor Indiene de Protecție a Animalelor).

„În cadrul campaniei, noi am adus suficiente dovezi științifice pe marginea inteligenței delfinilor și am introdus conceptul de persoane de specie non-umană”, adaugă Mitra.

India a devenit astfel a patra țară, unde se interzice importul și capturarea delfinilor. Celelalte trei țări sunt: Costa Rica, Ungaria și Chile.

Potrivit Integralsveta.ru, mișcarea pentru recunoașterea balenelor și delfinilor ca „oameni cu conștiință de sine” și cu un set de drepturi a luat amploare în urmă cu trei ani, în Helsinki, Finlanda, atunci când savanții au elaborat un set de drepturi ale mamiferelor marine. „Confirmăm că delfinii și balenele, la fel ca și oamenii au dreptul la viață, libertate și bunăstare”, notează savanții.

Printre susținătorii mișcării se numără și savanta ​Lori Marino, care a adus argumente solide pentru a demonstra că cetaceele au un creier complex, în special în zonele responsabile de comunicare și cunoaștere. Cercetările ei au arătat că cetaceele au un nivel de conștiință similar celui uman. Delfinii se recunosc în oglindă, știu să utilizeze diferite instrumente și să înțeleagă ideile abstracte. Ei dezvoltă un sistem de semnale unice, după care își identifică semenii, la fel cum oamenii se identifică după numele pe care îl poartă.

Cetaceelor le este specifică empatia emoțională, având dorința de a ajuta nou-născuții și bolnavii, împingându-i la suprafață.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente