Parlamentul R. Moldova ratifică astăzi, 2 iulie 2014, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Între timp, câțiva mii de oameni s-au adunat în fața Legislativului pentru a susține decizia acestuia. La ședință sunt prezenți ex-premierul Vlad Filat, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, dar și membrii Guvernului Leancă.
„Asocierea Moldovei la Uniunea Europeană s-a produs! În istoria tânărului nostru stat, acesta este un punct serios de cotitură – poate, cel mai important de la declararea Independenței încoace. Și mă bucur că mi-a revenit șansa istorică de a prezenta, stimați membri ai Parlamentului, spre ratificare Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană!
Acest Acord, după cum cunoașteți, este produsul unor negocieri minuțioase şi intense – și profit de prilej pentru a le mulțumi tuturor celor care, timp de patru ani, au muncit pentru ca ziua de 27 iunie 2014 să devină realitate – colegilor din ministere, din autorităţile publice locale şi centrale, societăţii civile, jurnaliştilor care au reflectat consecvent acest proces şi, bineînțeles, partenerilor externi.
Totodată, ţin să mulţumesc Preşedintelui Republicii Moldova, deputaţilor care au promovat agenda europeană, liderilor și partenerilor din Coaliția Pro-Europeană.
Dar, mai ales, îi mulțumesc întregii societății moldovenești! Astăzi, suntem în drept să celebrăm și să ne felicităm reciproc pentru această realizare. Fiindcă integrarea europeană – și doar integrarea europeană – ne va asigura un viitor stabil și prosper.
Stimați membri ai Parlamentului,
Acordul de Asociere este un document ambițios, care ne oferă asociere politică și integrare economică, și care aduce procesul de integrare europeană a țării noastre la un nivel net superior și fără de precedent. Este o veritabilă agendă de reformare, bazată pe un program amplu de armonizare a legislației țării noastre cu normele Uniunii, devenind astfel fundamentul necesar pentru modernizarea țării noastre.
Este un Acord care, prioritar, se concentrează pe susținerea reformelor-cheie și pe dezvoltarea și creșterea economică, precum și pe cooperarea în circa 25 de sectoare – energia, transportul, mediul, industria sau educația sunt doar câteva dintre ele.
Prin realizarea prevederilor acestui document, vom prelua gradual legislaţia europeană. Astfel, în drumul nostru spre Uniunea Europeană, Acordul nu semnifică finalul, ci, dimpotrivă, un nou început. Moldova a pierdut mult prea mult timp, încât să-și permită luxul de a-l pierde în continuare. Odată cu ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere, procesul de integrare europeană va căpăta o dinamică și mai mare, și mai consistentă.
Țara noastră se va integra în piața unică a Europei – cea mai mare putere economică a lumii. Odată cu această, Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori. Iar investițiile generează locuri de muncă și bunăstare.
Toate prevederile Acordului corespund pe deplin înțelegerilor pe care le avem cu ţările din CSI, inclusiv referitor la libertatea comerţului şi a circulaţiei. Nimic în acest document nu aduce atingere statutului nostru constituţional de neutralitate. Mai mult! Devenim, astfel, mai previzibili, mai stabili și mai prosperi, creând pentru aceasta premise pentru relaţii mult mai strânse atât în Est, cât şi în Vest.
Ce înseamnă Europa în această parte a lumii? Ca și în celelalte 28 de țări membre ale Uniunii, Europa înseamnă reguli egale pentru toți; instituții care să servească binele tuturor; o piață funcțională care să asigure dezvoltarea fiecăruia, nu doar a unor monopoliști. Alături de acestea, în prim-plan sunt combaterea corupției, consolidarea justiției și a democrației. Acesta este proiectul nostru pentru Moldova. Și acum, vă întreb: cine în Moldova are vreo obiecție contra acestei cauze?!
Pentru a ne atinge toate aceste obiective, Uniunea Europeană ne oferă o foaie de parcurs, ne oferă instrumente și suport financiar. Da, aceasta e modalitatea Europei de a ne încuraja să facem reformele și schimbările de care noi, noi în primul rând, avem nevoie. Dar este limpede că trebuie să accelerăm ritmul reformelor, dacă dorim ca integrarea europeană să capete substanţă şi să schimbe în bine viaţa oamenilor. Europa trebuie construită la noi acasă, prin rezolvarea problemelor pe care le au încă mulţi cetăţeni de-ai noştri.
Integrarea europeană va deveni o realitate şi va însemna un viitor mai bun, în pace și demnitate, dacă vom munci în continuare asiduu. Doar astfel vom lăsa îndărăt stagnarea, vom scăpa de corupţie şi vom cunoaște o dezvoltare cum nu am mai avut în ultimele două decenii. Și când spun aceasta, mă întorc involuntar în timp. Acum 23 de ani, Moldova împărtășea aceleași probleme, dar și același nivel scăzut de trai cu Polonia, România și Slovacia, sau cu Țările Baltice. Aveam același punct de pornire…
Astăzi, standardele de viață din aceste țări sunt de câteva ori mai înalte decât la noi. Ce face diferența?! E logic să ne punem această întrebare. Oamenii noştri nu sunt mai puțin capabili și, la sigur, nu sunt mai puțin inteligenți. Diferența este la vedere: integrarea europeană – cea care, axiomatic, a fost cel mai puternic instrument de modernizare a ţărilor din Europa Centrală şi de Est! Și este un argument solid ca să mergem determinaţi înainte. Căci – după cum zicea părintele fondator al Uniunii Europene, Jean Monnet – nu este important să fii optimist, şi nici pesimist – important e să fii determinat!
Ca și ceilalţi europeni, noi ne dorim libertate şi bunăstare, şi vedem în Europa un spaţiu al solidarităţii între naţiuni, şi nu al dominaţiei unui stat asupra celorlalte.
Partenerii europeni au confirmat că Acordul de Asociere nu este ultima etapă în relaţiile noastre. Prin urmare, vom cimenta parcursul european al Republicii Moldova prin depunerea cererii de aderare. Aderarea ca membru cu drepturi depline la Uniunea Europeană este punctul final al parcursului nostru european!
Suntem conştienţi că nu va fi deloc simplu să obţinem acest statut. Pentru ca Republica Moldova să devină candidată la aderare, va trebui să finalizăm procesul de transformare a societății. Dar tocmai schimbările care să aducă un nou chip și o nouă consistență pentru țara noastră este ceea ce îşi propune guvernarea pro-europeană.
De fapt, suntem deja în proces de accedere la Uniunea Europeană. Odată cu aplicarea Acordului de Asociere şi instituirea Zonei de Liber Schimb, vom fi integraţi din punct de vedere economic în piaţa europeană. Şi asta înseamnă că uşa Uniunii Europene este deschisă pentru Moldova!
Aș vrea să adresez un mesaj de încurajare și cetățenilor Republicii Moldova, fie că sunt acasă sau peste hotare. Acest Acord este un bilet pentru viitor, dar de noi toți depinde dacă și cât de repede acest viitor va deveni realitate. Şi chiar dacă încă nu am dus la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus, astăzi, prin această asociere la Uniunea Europeană, am îndeplinit un angajament istoric.
Pentru că integrarea europeană este un scop mai mare decât noi toți, iar viitorul nostru european este mai mare decât ambițiile fiecăruia dintre noi în parte.
Astăzi, nu vă cer să mă sprijiniți pe mine, un partid anume sau coaliția de guvernare. Îndemnul meu este – sprijiniți integrarea europeană! Faceți-o pentru țara noastră, pentru Moldova, pentru viitorul nostru și pentru viitorul copiilor noștri.
Din păcate, în aceste zile, suntem martorii unei campanii agresive și, aș numi-o eu, primitive împotriva parcursului de integrare europeană.
Știu că mulți dintre concetățenii noștri sunt îngrijorați de schimbările pe care le va aduce apropierea Moldovei de Europa. Mesajul meu este unul foarte clar: nu vă temeți! Mai ales că o bună parte a conaţionalilor noştri, trăind şi muncind în Europa, se simt pe deplin și cetăţeni europeni.
Și sunt convins că, dacă vă veți întreba rudele stabilite în țările Uniunii Europene despre calea pe care trebuie să o aleagă țara lor de acasă, fiecare vă va spune că modelul european este deopotrivă un garant al bunăstării, al stabilității și al păcii.
Știu că va trebui să facem față multor provocări în drumul nostru spre Europa. Nu frica, însă, trebuie să ne însoțească în acest drum, ci încrederea într-un viitor mai bun. Noi suntem pregătiți și, mai ales, suntem determinați să avansăm. Și asta, pentru că integrarea europeană, cu certitudine, ne va face mai puternici.
- Ne va consolida suveranitatea țării, acceptând Moldova în calitate de membru liber, egal și prosper al familiei europene;
- Ne va consolida ca societate – și o va face nu prin uniformizare, ci prin fortificarea drepturilor tuturor – fie că vorbim româna sau rusa, fie că suntem găgăuzi, ucraineni sau bulgari;
- Ne va ajuta să ne integrăm cultural, şi astfel să păstrăm tradițiile;
- Ne va întări democrația, ajutându-ne să stârpim corupția și să edificăm instituții care să servească întru binele tuturor, nu doar al unora;
- Ne va întări economia, aducând investiții, locuri de muncă și șanse de dezvoltare pentru toți, așa precum a făcut-o peste tot în Europa.
Le-am oferit liderilor de la Tiraspol posibilitatea să participe la negocierile cu Uniunea Europeană. Am ținut cont de interesele regiunii în procesul de negocieri. Suntem gata să le punem la dispoziție orice informație referitoare la aplicarea Acordului de Asociere.
Mai mult, am ajuns cu Uniunea Europeană la un acord, prin care actualul regim de comerț cu malul stâng al Nistrului să fie prelungit până la finele anului 2015. Am obţinut o asemenea derogare pentru a avea suficient timp ca să găsim o soluție viabilă pentru ca prevederile Acordului de Asociere să fie aplicate şi în regiunea transnistreană a ţării noastre. Căci – mai presus de toate avantajele politice pe care le-am urmărit – am pus, mereu, starea de bine a cetățenilor noștri de peste Nistru în față.
Onorată asistenţă,
Noi, în Moldova, ținem la tradițiile noastre și nutrim speranțe pentru un viitor mai bun. În numele acestui viitor suntem hotărâți să ne integrăm în familia europeană. Şi chiar dacă oponenţii noştri operează cu minciuni şi sperie populaţia în cel mai perfid mod, rezistenţa lor faţă de integrarea europeană va păli, odată şi-odată.
Aşa cum a pălit pentru grupul de socialişti care s-au bucurat de eliminarea vizelor europene şi au mers la Bruxelles chiar în ziua semnării Acordului de Asociere, drept pretext formal servindu-le intenția de a protesta față de acest eveniment. Și este nimic altceva decât o mostră clasică de ipocrizie – să te declari antieuropean, dar să profiți de avantajele aduse de integrarea noastră în Uniunea Europeană.
În fine, Opoziţia şi-a făcut alegerea – împotriva Europei, împotriva ființei noastre, a limbii, tradițiilor şi culturii care sunt, eminamente, europene! Dar nu are decât! Istoria ne demonstrează că, în cele din urmă, oamenii sunt cei care decid, cu adevărat, cum să arate viitorul ţării noastre! Oamenii vor decide și viitorul Republicii Moldova.
Cât privește Opoziția, abia aştept să văd ce proiecție aveți pentru Moldova de mâine, deoarece tot ce am auzit până acum au fost doar lipsa unor idei și strategii.
Stimaţi membri ai Parlamentului!
Astăzi, aici, îmi exprim a câta oară convingerea că Moldova nu are un alt parcurs de modernizare, decât integrarea europeană. Orice altă cale înseamnă revenirea la izolarea şi stagnarea din trecut. Iar Acordul de Asociere este, dacă doriţi, şi viitorul program de guvernare a ţării – pentru ca să trăim cu toţii mai bine. Mult mai bine!
Așadar, haideţi să asigurăm astăzi viitorul european al Moldovei!
Să o facem în această şedinţa aceasta istorică a Parlamentului, în care vă solicit respectuos ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”