10 cărţi perfecte de pus în bagajul de vacanţă

bm,nbmn
Foto:PC: womenreading.tumblr.com

Când vacanţa este la doi paşi, bagajele sunt aproape împachetate, trebuie să ştii că mai ai un singur lucru de făcut: să strecori şi câteva cărţi în valiză.

Fie că vă petreceți vacanța pe un litoral exotic, fie la la munte sau bunici, o carte bună este întotdeauna un prieten ce-ți va sări în ajutor în minutele de plictiseală sau lenevie. Până la urmă, în avion, în tren sau chiar în maşină (asta dacă nu conduceţi voi), o carte este numai bună pentru a face timpul să treacă mai repede. Iată ce ne sugerează glamourmagazine.ro.

#1. Alessandro Baricco, Mr. Gwyn – Jasper Gwyn, scriitor londonez de succes, hotărăşte într-o bună zi că nu mai vrea să scrie şi anunţă că pune capăt frumoasei sale cariere. Cum însă inactivitatea în voia căreia se lasă e cât pe ce să-l coste sănătatea, iar ceea ce ştie cel mai bine să facă este totuşi să scrie, el îşi propune să trăiască din meseria de copist. Un copist aparte, căci nu copiază texte, ci oameni, făcând la comandă portrete scrise, ca un pictor care desenează pe bani chipul unui trecător, la colţ de stradă.

 

PC: glamourmagazine.ro
PC: glamourmagazine.ro

#2. Yasunari Kawabata, Maestrul de go  – În acest roman, autorul surprinde ciocnirea dintre tradiţia Japoniei imperiale şi modernizarea adusă de secolul XX şi descrie o partidă legendară de go, între Shusai, maestrul legendar, care joacă pentru ultima dată, şi Otake, un tânăr avid de glorie. Timp de şase luni, cei doi adversari se înfruntă precum doi maeştri ai artelor războiului.

#3. Jeffrey Eugenides, Middlesex – „Middlesex” este povestea unui hermafrodit american: Cal Stephanides, naratorul şi protagonistul romanului, care suferă de o anomalie genetică rară. Depăşind criza declanşată la paisprezece ani, când îşi descoperă adevărata identitate sexuală, Cal decide să evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului şi să rămână o persoană cu sex „de mijloc”.

 

PC: glamourmagazine.ro
PC: glamourmagazine.ro

#4. Caprice Crane, Vai, ce am uitat! – După ce un stupid accident de circulaţie o ţintuieşte la pat, lui Jordan îi vine o idee de milioane: care-i cea mai bună metodă de a-ţi lăsa în urmă viaţa plicticoasă şi de a te reinventa? Simplu, te prefaci că nu-ţi mai aminteşti nimic! Aşadar, la adăpostul unei pretinse amnezii, care-i aruncă-n aer toate inhibiţiile, Jordan îşi reglează conturile cu familia de coşmar, îi serveşte şefei nesuferite o lecţie de neuitat, îi dă papucii iubitului mincinos şi trădător şi –ce să vezi? – se îndrăgosteşte nebuneşte de visătorul Travis, bărbatul care a accidentat-o.

#5. Jane Green, Casa de pe plajă – Casa de pe plaja este locul care îi aduce laolaltă pe Daniel, bântuit de eşecul propriei căsnicii şi de un secret bine ascuns, pe Daff, o mamă divorţată care încearcă să găsească o cale de comunicare cu fiica rebelă, şi pe Michael, prins fără voie într-o relaţie cu şefa sa căsătorită, Jordana. Aici, în casa de pe plajă a lui Nan, oaspeții săi redescoperă prietenia, bucuria şi promisiunea unui nou început.

 

PC: glamourmagazine.ro
PC: glamourmagazine.ro

#6. David Levithan, Zi după zi – Un adolescent care-şi spune, simplu, A, se trezeşte în fiecare dimineaţă într-un alt trup, trăind o altă viaţă. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. El s-a împăcat cu situaţia lui şi chiar şi-a stabilit câteva reguli „de supravieţuire”: niciodată nu trebuie să se ataşeze prea tare, să se implice. Totul până într-o zi când se trezeşte în corpul lui Justin şi o cunoaşte pe iubita acestuia, Rhiannon.

#7. Isabel Allende, Povestirile Evei Luna – Rolf Carlé este limanul spre care a năzuit – fără s-o ştie – Eva Luna, pe când străbătea jungla amazoniană. Dragostea lor este teritoriul privilegiat unde nimeni şi nimic nu îi poate ajunge. Eva, asemenea unei Şeherezade moderne, cu harul ei de a depăna istorii pline de nostalgie, înţelepciune, umor şi dragoste, ţese o tapiserie complicată şi multicoloră, care adună laolaltă douăzeci şi trei de poveşti despre nenumăratele ipostaze ale vieţii pasionale şi violente de pe continentul sud-american.

 

PC: glamourmagazine.ro
PC: glamourmagazine.ro

#8. Simon Toyne, Turnul – În al treilea volum al trilogiei „Sancti”, inexpugnabila Citadelă din inima oraşului Ruina îşi va deschide porţile în faţa lumii de dincolo de zidurile ei. De ce tocmai acum, după secole de secrete şi conspiraţii? Un virus mortal face ravagii printre călugării ordinului Sancti şi ameninţă să cuprindă tot oraşul. Ancheta FBI-ului dezvăluie iţele unei conspiraţii cu implicaţii globale, şi un lucru devine clar pentru toţi: un eveniment cu totul extraordinar e pe cale să se întâmple.

#9. Katherine Webb, Nevăzuții – Când o tânără şi misterioasă femeie îşi face apariţia într-un orăşel adormit din Berkshire ca să lucreze ca servitoare în casa soţilor Canning, ea declanşează un şir de evenimente care vor schimba viaţa tuturor. Cat are un trecut plin de secrete – un trecut pe care tânăra stăpână e dispusă să-l treacă cu vederea, dar pe care nu-l va înţelege niciodată. Romanul lui Katherine Webb te prinde într-un vârtej periculos de mister, pasiune şi gelozie, ale cărui consecinţe sunt devastatoare.

#10. Bernardin de Saint-Pierre, Paul și Virginia – Nicio colecţie de poveşti de dragoste nu ar fi completă fără istoria tulburătoare a lui Paul şi a Virginiei, cuplu la fel de cunoscut iubitorilor de literatură precum sunt Paolo şi Francesca, Tristan şi Isolda sau Romeo şi Julieta. Fii ai unor colonişti francezi, crescuţi pe o insulă paradisiacă şi educaţi în deplin acord cu legile naturii, cei doi tineri se maturizează departe de influenţa corupătoare a lumii civilizate. Ei ajung astfel să cunoască fericirea în sensul cel mai profund.

 

PC: glamourmagazine.ro
PC: glamourmagazine.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente