Recomandări pentru problemele tinerilor

2011_09_28_71513542_rsz
Foto:Recomandări pentru problemele tinerilor

Consolidarea capacităţilor autorităţilor publice centrale şi organizaţiilor neguvernamentale, pentru informarea tinerilor cu privire la toate soluţiile oferite de Guvern – este primul pas necesar de realizat pentru depăşirea problemelor şi dificultăţilor cu care se confruntă tinerii.

Recomandarea a fost făcută în cadrul conferinţei naţionale: „Dezvoltarea cooperării intersectoriale în domeniul politicilor de tineret”, organizată de către Ministerul Tineretului şi Sportului, cu sprijinul EPYRU, transmite IPN.

Astfel, se propune crearea unui portal informaţional, iar fiecare autoritate publică centrală va fi responsabilă de plasarea informaţiei cu privire la serviciile şi soluţiile care reies din politicile publice sectoriale. Ministerului Tineretului şi Sportului îi revine responsabilitatea să dezvolte acest prim instrument, care va consolida şi va reflecta eforturile intersectoriale în domeniul tineret.

În acest sens, anual Ministerul Tineretului şi Sportului, ori de câte ori va fi necesar, urmează să actualizeze şi să sistematizeze lista problemelor şi dificultăţilor tinerilor la care urmează să răspundă autorităţile publice centrale. Ministerul va întreprinde măsurile necesare ca soluţiile oferite de fiecare sector să fie aduse cât mai aproape de tineri.

Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, a menţionat, la conferinţă, că există suficientă intenţie şi capacitate ca această recomandare să fie pusă în aplicare. „Dar nu trebuie să uităm că aceste lucruri trebuie să le facem în comun. Trebuie ca fiecare din noi să pună umărul ca acest instrument să fie dezvoltat.”, a spus viceministrul.

Potrivit lui, în Republica Moldova s-a încercat să se elaboreze mai multe platforme online pentru tineri, dar ele nu au fost atât de ample şi au oferit preponderent soluţii de petrecere a timpului liber. „Noi, dacă reuşim să realizăm acest instrument, sunt sigur că va fi unul care va folosi pe termen lung. Va fi o oglindă a cooperării intersectoriale în domeniul de tineret”, a spus viceministrul.

Expertul Programului Parteneriatului Estic pentru Dezvoltarea domeniului de Tineret (EPYRU), Behrooz Motamed-Afshari, a menţionat că această recomandare vine cu un mare potenţial de realizare şi integrează tinerii şi ministerele, pe segmentul politicilor de tineret. „Acesta nu este doar un instrument de informare, dar este şi un instrument de monitorizare a procesului. Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova îşi asumă o foarte mare presiune pe umerii săi odată ce preia această recomandare, deoarece trebuie să dezvolte şi să lucreze într-un sistem foarte complex”, a spus expertul. Aceasta a mai menţionat că Republica Moldova va fi prima care va crea un astfel de portal din regiunea Parteneriatului Estic.

O altă recomandare expusă în cadrul conferinţei se referă la instituirea serviciului de tineret la nivel local, ca serviciu aparte, cu specialişti de profil, care să fie subordonat direct preşedintelui raionului. Doar în aşa fel, va putea fi asigurată implementarea adecvată a politicilor de tineret la nivel local, nu vor fi confundate responsabilităţile cu cele care reies din alte sectoare apropiate, va putea fi asigurată monitorizarea şi dezvoltarea cooperării intersectoriale la nivel local. Actualmente, specialistul de tineret se regăseşte în alte direcţii, cum ar fi educaţie, cultură şi asistenţă socială.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente