BAC 2014: Elevul olimpic pentru care examenele de bacalaureat deja s-au încheiat

25.-Dinu-Purice
Foto:Dinu Purice

În timp ce unii mai au de trecut prin 2 sau 3 examene, alții au terminat deja bacalaureatul. Este vorba despre olimpici. Printre norocoși este și Dinu Purice, care a câștigat olimpiadele republicane la matematică și fizică. Mai mult, el a obținut deja o bursă în Germania, unde își va continua studiile.

Aproape 20 de minute, atât i-a luat olimpicului nostru, elev în clasa a XII-a la liceul „Orizont” să găsească soluția unei probleme destul de dificile. „Nu a fost dificil, poate dacă nu mă ajuta un pic profesorul îmi lua mai mult timp la rezolvare, dar reușeam până la urmă”, a declarat tânărul în cadrul unui interviu pentru ProTV Chișinău.

Profesorul, Pavel Chircu, care este doctor în matematică, susține că problema a fost destul de complicată și că studenților le-ar fi luat mult timp să o rezolve. „Desigur că sunt necesare cunoștințe profunde. Nu este suficient doar munca sau talentul. Ele sunt complementare.”

În spatele unor astfel de performanțe stau ore de muncă. Dinu spune că petrece mult timp printre cifre. „Ma străduiesc să lucrez minim două ore pe zi.”

Dinu este bun nu doar la matematică, dar și la fizică. El ne-a oferit o explicație pentru scârțâitul cretei pe tabla, care de multe ori este destul de enervant.
„Exista o diferență între coeficientul de frecare static și coeficientul de frecare dinamic. Cel static este un pic mai mare decât cel dinamic. Aici rezultă o mișcare întreruptă, care la o frecvență înaltă, crează acest sunet neplăcut.”

Iar șirul deznodămintelor poate continuă cu exemple care aparent, par firești. „Absolut toate procesele din viața cotidiană se explică fizic, însă uneori ajungem la unele sisteme simplificate. De exemplu când mergem pe stradă și vedem cum vântul înclină un copac. Este posibil de calculat unghiul de înclinație a acestuia în funcție de rigiditatea lemnului, viteza vântului, dar și suprafața coroanei.”

În cadrul sesiunii de bacalaureat, elevul a susținut doar două probe, la limba romană și la engleză.

Potrivit Ministerului Educației, toți elevii premianți la olimpiadele naționale și internaționale sunt scutiți de examene la proba la care au făcut performanță, obținând nota zece din oficiu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente