Mai aproape de Europa prin intermediul moldovenilor din diasporă

1385267_10201747709327190_862516045_n_47265100
Foto: PC: publika.md

Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora (BRD), încurajează moldovenii din străinătate să suțină parcursul european al țării noastre, organizând evenimente culturale, campanii de promovare, flashmob-uri ce vor reflecta conceptul „Europa – Acasă” .

Pe 27 iunie, în ziua în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, diaspora este invitată să marcheze evenimentul, organizând flashmob-uri. Apelul nou de proiecte în diasporă este parte a campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova: „Europa – Acasă”, lansată de Prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul primului forum online cu diaspora, de pe 27 mai. Principalul instrument de comunicare al campaniei este site-ul www.europa-acasa.md.

În acest context, BRD încurajează formarea Grupurilor de susținere a integrării europene a țării în diasporă, din cel puțin 50 de membri activi. Aceste Grupuri vor avea întruniri de planificare a acțiunilor locale, convorbiri cu autoritățile din Moldova, vor negocia cu autoritățile locale pentru a implementa acțiuni de susținere a Republicii Moldova. De asemenea, Grupurile vor contribui la desfășurarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova, organizate în premieră la propunerea Prim-ministrului Iurie Leancă, în perioada 28-30 august 2014.

BRD îndeamnă Grupurile de susținere a integrării europene a Moldovei să organizeze, în perioada iunie-iulie 2014, evenimente culturale cu participarea artiștilor din țară. Aceste acțiuni vor fi susținute financiar de BRD și vor culmina cu evenimente spontane (flashmob-uri), organizate pe 27 iunie.

Cetățenii moldoveni din diasporă au posibilitatea să scrie scrisori în Moldova, în baza propriei experiențe, despre Europa, celor care deocamdată sunt sceptici în privința beneficiilor aderării la EU. Toate scrisorile vor fi expediate ulterior la adresele indicate. Pe site, moldovenii din străinătate au posibilitatea să scrie scrisori și Prim-ministrului țării lor de reședință.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente