Situat la 12 km de orașul Siauliai din Lituania, situl religios neobișnuit atrage anual zeci de mii de turiști, pelerini sau simpli curioși.
Acesta este Dealul Crucilor – un monument unic de istorie și artă populară religioasă. Dealul este considerat ca simbol al sufletului și spiritualității catolice și, de asemenea, un simbol al rezistenței lituaniene împotriva puterii sovietice.
Dealul Crucilor este un complex cultural uimitor, format din mii de cruci din diferite materiale și dimensiuni, aduse și lăsate acolo de lituanieni.
Este încă neclar modul în care a fost începută o astfel de tradiție, dar o versiune spune că aceasta ar putea fi legată de tradiția lituaniană de a lăsa cruci pe cele mai frumoase drumuri. Dealul este de numai 8-10 metri înălțime și de 40-50 de metri lățime.
În 1990, numărul total de cruci instalate pe deal era de 130 de cruci. Cea mai mare semnificație în ceea ce privește dealul respectiv este legată de perioada ocupației sovietice (1944-1990), atunci când autoritățile au încercat să distrugă situl din motivul răspândirii politicii anti-religioase și anti-naționale de către sovietici.
Autoritățile sovietice au încercat să demoleze crucile de mai multe ori, dar acestea continuau să apară din nou și din nou, în ciuda faptului că dealul era monitorizat de către gardieni.
În mod similar, dealul a fost repede acoperit în mii de cruci după incendiul din 2007.
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria site-ului.
În prezent, Dealul Crucilor găzduiește mai mult de 100.000 de cruci lăsate de oameni de diferite naționalități și confesiuni.