Compania Apple a prezentat noi sisteme de operare pentru iPhone, iPad și Mac, alături de inițiative în domeniul sănătății, locuinței dumneavoastră și trăsături plăcute precum utilizarea keyboard-ului într-o altă metodă, cât și un nou limbaj de programare.
Rareori Apple ne oferă posibilitatea de a discuta despre un nou hardware la anualul WWDC (Worldwide Developers Conference), dar în schimb avem o mulțime de update-uri de software prezentate, la care putem atrage atenția.
iOS 8
Noua versiunea al iOS, care va fi disponibilă în toamnă pentru iPhone și iPad, include o mulțime de noi caracteristici.
În sfârșit iOS ne oferă o tastare predictivă, care va ghici următorul cuvânt al dumneavoastră și va sorta sugestiile în dependență cu cine vorbiți. De asemenea, vor fi disponibile noi metode de tastare.
Mail-ul adaugă un număr de gesturi, precum a aluneca cu degetul pe ecran (swipe) pentru a șterge un mail. Mesajele vor oferi informație referitor la locul unde vă aflați, proprietatea de a pune la silențios (Do not disturb) o conversație și o proprietate care vă trimite să transmiteți fragmente audio momentan (Tap to Talk). O nouă trăsătură a notificărilor vă permite să răspundeți la notificare fără nevoia de ieși din aplicație (Active Notifications). Îmbunătățirea Siri permite identificarea cântecului cu Shazam.
Mac OS X Yosemite
Acum sistemul de operare Mac OS X 10.10 a fost bine structurat și împachetat luni sub denumirea de Yosemite.
Cu o interfață reproiectată OS X capătă o înfățișare mai simplistă, asemenea celei de la iOS 7.
Dacă aveți un iPhone, puteți primi apelurile de pe Mac și chiar primi mesaje de la utilizatori care nu dețin un iPhone, ci alt smartphone.
Centrul de notificări (Notification Centre) are acum informație amplă despre ziua de afară (Day View), care poate fi extinsă cu widget-uri de pe App Store. Spotlight are acum o bară de căutare (search bar) în mijlocul ecranului, care permite autocompletarea prin ghici. Safari este reproiectat cu o bară de menu (menu bar) mai subțire. Și AirDrop funcționează acum între iOS și Mac.
Actualizarea sistemului de operare va fi disponibil în toamnă, în formă de un update gratuit.
Aplicația Health și HealthKit
Apple a anunțat incursiunea sa în domeniul de urmărire și analiză a performanțelor din fitness prin noua sa aplicație, simplă denumită Health.
Conceptul este similar cu aplicația Apple-ului – Passbook, care permite stocarea informația despre biletele la avion, biletele la film sau cupoane. Aplicația Health va fi capabilă să stocheze datele din alte aplicații, cum ar fi Nike, pentru a păstra toată informația într-un singur loc.
Developerii vor utiliza serviciu HealthKit pentru a integra aplicațiile lor cu aplicația Health.
HomeKit
Platforma HomeKit va permite utilizatorilor să controleze funcțiunea încuietorilor, luminii, camerei, ușii, termostatului, prizei și întrerupătoarelor prin intermediul iOS 8, fără nevoia de a utiliza aplicații multiple pentru controlul fiecărui dispozitiv sau funcție în parte.
Deși iOS 8 iese de abia la toamnă, beta testul (disponibil acum) va încuraja developerii să creeze software și produse, care să conlucreze cu HomeKit.
Widget-uri în centrul de notificare și keyboard-uri noi
O notabilă caracteristică în iOS 8 pentru centrul developerilor este Extensibility (în traducere – Extensibilitate), care permite aplicațiilor de a împărtăși caracteristicile lor între ele.
Extensibility de asemenea va permite developerilor să creeze widget-uri pentru iOS, o trăsătură comună cu Android. Widget-urile vor apărea în centrul de notificare al dispozitivului.
Noua caracteristică va permite crearea de către developeri a propriilor tastaturi (keyboards) în aplicațiile sale. Apple a prezentat tastatura (keyboard) Swype, în care poți selecta următoare literă din cuvânt prin alunecarea degetului pe ecran în loc de tapare, demonstrând pe un iPhone cum lucrează.
Posibilități pentru familie (Family Sharing)
Family Sharing permite în iOS 8 să distribui până la 6 oameni achizițiile din iTunes, inclusiv aplicații, muzică și filme, cu condiția ca același credit card să fie legat de fiecare account iTunes.
De asemenea, utilizarea caracteristicii va permite accesarea calendarului, pozelor, memento-urilor unul altuia.
De asemenea, părinții vor putea controla achizițiile copiilor săi, conturile copiilor de pe iTunes, care sunt legate de cardul de credit al părinților, fiind nevoiți să ceară permisiunea deținătorului cardului înainte de achiziție.
Editare sincronizată a fotografiilor
Restructurarea aplicație Fotografii (Photos) va permite sincronizarea automată cu iCloud pentru a face toate imaginile disponibile pe toate dispozitivele.
Aplicația include acum noi instrumente inteligente pentru editare ușoară, ca de exemplu decuparea (crop), îndreptarea (straighten) imaginii și reglarea culorilor și nivelului de iluminare. Fiindcă dispozitivul este sincronizat pe iCloud, toate editările sunt salvate și accesibile pe toate dispozitivele.
Apple, de asemenea, a anunțat două planuri pentru iCloud: 20GB pentru $0,99 lunar și 200GB pentru $3,99 lunar.
Restructurarea App Store-ului
Apple a introdus o serie de îmbunătățiri al App Store-ului pentru iOS, care developerii cereau.
Developerii vor fi în măsură să ofere aplicații multiple sub un singur preț pachet. Ei, de asemenea, vor putea posta video-uri pe pagina de descriere a aplicații sale, ce va permite lor să descrie și să demonstreze cum funcționează aplicația pentru un potențial utilizator.
Apple permite și developerilor să ofere aplicațiile lor pentru descărcare beta prin intermediul TestFlight. Asta înseamnă că utilizatorii vor putea încerca primele versiuni înainte de lansarea lor oficială, și developerii vor putea să corecteze bug-urile în proces.
Apple a mai anunțat că a dezvoltat propriul limbaj, denumit Swift, care se presupune că nu are “bagajul” ce-l are Objective-C, limbajul pe care e bazat iOS și OS X.