Astăzi a fost lansată campania națională pentru prevenirea și combaterea plagiatului, protecționismului și corupției: „EU pentru educație prin integritate”. Campania s-a lansat în cadrul Universității de Stat din Moldova și a demarat cu semnarea unui acord între Centrul Național Anticorupție, Autoguvernarea Studenților USM și Universitatea de Stat.
Evenimentul a reunit pe de o parte studenți și profesori, și pe de altă parte oficiali care au confirmat valabilitatea campaniei, declarându-și susținerea totală: Maia Sandu – Ministrul Educației, Gheorghe Ciocanu – rectorul USM, Viorel Chetraru – directorul Centrului Național Anticorupție, Pirkka Tapiola – ambasadorul UE în Republica Moldova, Robert Kirnag – ambasadorul Slovaciei la Chișinău și Nicolae Cojocaru – președintele Autoguvernării Studenților USM.
Rectorul USM, Gheorghe Ciocanu a menționat încă de la început acțiunile concrete pe care instituția le-a realizat deja întru prevenirea corupției:
#1. Scutirea de taxe în baza performanțelor academice
#2. Posibilitatea de a câștiga burse
#3. Locuri bugetare pentru un singur an
„Noi, studenții, suntem acea schimbare care poate genera noi atitudini. Prin această acțiune vrem să dovedim că și în Republica Moldova se cultivă valori europene”, a fost mesajul lansat de președintele ASUSM, Nicolae Cojocari.
„Dumneavoastră sunteți funcționarii de mâine și modul în care dumneavoastră priviți lucrurile este foarte important. Acest mod este cultivat în instituțiile de învățământ. Acțiunea pe care o realizați are un rol important în crearea unui model de comportament pentru un viitor durabil”, a susținut Viorel Chetraru, directorul Centrului Național Anticorupție.
Ministrul Educației a împărtășit studenților că ministerul deja a declarat război corupției și copiatului, susținând că acest viciu care ne poate părea minor, crește în ceva ce ne poate deranja mai târziu. „O universitate europeană este o universitate democratică, în care studentul este pus în prim-plan și performanța stă în capul mesei. Iar dacă ne dorim o schimbare, trebuie să începem fiecare de la clasa lui”, a adăugat Ministrul.
Ambasadorul UE a vorbit foarte deschis cu studenții îndemnându-i să fie europeni și să spună nu corupției, deoarece corupția este o încălcare a drepturilor omului. „Dacă vei copia, dacă vei trișa, atunci nu vei învăța nimic și astfel îți vei pierde viitorul, pentru că viitorul tău angajator te va aprecia pentru cunoștințele tale și nu pentru diploma pe care o ai”.
După discursurile oficialilor, a urmat o sesiune de discuții cu studenții, în care aceștia au fost liberi să-și exprime nemulțumirile sau să adreseze întrebări. Toți participanții au primit insigne cu sloganul: „Eu nu dau mită” și „Eu nu iau mită”, fiind astfel încurajați să fie solidari cu acțiunea lansată.
„Acțiunea de azi este foarte binevenită și sperăm să ni se alăture toate universitățile din țară. Cunoaștem că studenții nu-și doresc să fie cunoscute toate cazurile în care au dat mită și tocmai de aceea acțiunea de azi este atât de necesară”, a fost părerea lui Andrei, student în anul I.
„Doar împreună putem schimba ceva și de aceea lansarea acestei campanii este un lucru foarte bun, chiar nobil pot să spun. Eu nu am dat mită și nici nu o să dau”, a declarat pentru #diez, Marina, studentă.