10 curiozități despre iaurt

timthumb
Foto:Iaurtul, numit și lapte prins, lapte acru sau chișleag, este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. PC: colonhelp.ro

Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai apreciate în toată lumea, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, există încă multe lucruri interesante ce ţin de istoria şi evoluţia acestuia, care sunt încă necunoscute.

Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urmă de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile războinice mongole ale lui Ginghis Han consumau iaurtul ca hrană şi remediu, iar în India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente, transmite Mediafax.

#1. Iaurtul, unul dintre secretele longevităţii bulgarilor– în Munţii Rodopi din Bulgaria trăiesc cei mai mulţi oameni care ajung la vârsta de 100 de ani, conform publicaţiei The Guardian. Longevitatea bulgarilor se pare că se datorează consumului regulat de iaurt (un bulgar consumă anual, în medie, aproape 30 de kilograme de iaurt).

#2. Primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi.
Japonezii au lansat primele iaurturi cu bifidobacterii, în 1977 (Morinaga) şi 1978 (Yakult). Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai importante bacterii probiotice. Bifidobacteriile reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală a sugarilor alimentaţi la sân. La vârsta adultă, numărul bifidobacteriilor scade, aşadar este recomandat să favorizăm funcţionarea florei intestinale prin aportul zilnic de alimente probiotice.

#3. În orice dietă, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a conţinutului de calciu şi proteine.
Un pahar de 150 de grame de iaurt are în medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurând 20% din necesarulzilnic) şi 5 grame de proteine (asigurând 10% din necesarul zilnic).

#4. Peste 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat.
În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România ocupă ultimul loc la nivel european din punctul de vedere al consumului de iaurt şi al lactatelor în general. Conform statisticilor, un român consumă în medie un produs lactat proaspăt pe săptămână, faţă de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – trei produse pe săptămână şi polonezi – două produse pe săptămână.

#5. Iaurtul datează din anii 5.000 – 6.000 î.Hr., vremuri în care ciobanii de atunci cărau laptele în recipiente create din stomacul animalelor. Laptele păstrat astfel se închega și se transforma în iaurtul fără de care mulți dintre noi nu și-ar putea închipui în ziua de azi micul dejun, informează Gustos.ro.

#6. Potrivit unor legende, Ginghis Han, întemeietorul Imperiului Mongol și armata sa s-au hrănit un timp îndelungat doar cu iaurt.

#7. Iaurtul este ideal pentru îngrijirea tenului. Acesta îl hrănește, îl curăță și îi redă strălucirea. Pentru a profita din plin de beneficiile sale, amestecați o cană de iaurt grecesc cu o jumătate de linguriță de ulei de măsline și o linguriță de miere. Aplicați masca pe față, lăsați-o să acționeze și clătiți cu apă din abundență după 20-30 de minute. Repetați procedeul cel puțin o dată pe săptămână.

#8 Iaurtul grecesc se numără printre cele mai populare tipuri de iaurt. Se pare că mai mult de o treime din iaurtul pe care îl găsim în supermarketuri și magazine alimentare este făcut după rețeta grecească.

#9.  Iaurtul cu fructe a fost inventat în anul 1947 de către o celebră firmă producătoare de lactate, cu scopul de a-i încuraja pe americani să consume mai des acest aliment.

#10. Este bun pentru curățarea obiectelor din alamă. Trebuie doar să aplici iaurt pe acestea și să-l lași să acționeze timp de 15-20 de minute. Apoi mai trebuie doar să clătești obiectul cu pricină cu multă apă caldă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente