Marina Konstantinou – cipriota care a venit să-și facă studiile în Moldova

300744_249141968442591_7709183_n
Foto:Marina Konstatinou

Fiecare elev, finisează liceul și merge la universitate pentru a face o facultate, pentru a obține abilitățile și cunoștințele necesare unei anumite profesii. Și nu de puține ori observăm că tinerii caută, încearcă să găsească vreun program sau o bursă pentru a pleca la studii în străinătate.

Marina, eroina poveștii noastre a mers pe altă cale. Ea, care are dublă cetățenie, cipriotă și moldovenească, cunoaște engleza, vorbește-n limba română și greacă cu dialect cipriot, îi este familiară și rusa. Tânăra este studentă în anul I la AMTAP, la facultatea de pictură. Rudele și apropiații au încercat să o convingă că, cu pictură nu ai viitor – „Dacă o să te ocupi cu pictura, o să mănânci toată viața pâine”, însă EA a mers spre visul ei.

„Nu știam ce mă așteaptă”

Aceasta, s-a născut și a locuit toată viața în Cipru. Mama sa este originară din Moldova, dar de mai mulți ani a migrat și locuiește acolo. Marina totdeauna a fost pasionată de pictură. Ea a decis că studiile merită a fi făcute în Moldova. „Desenam încă de pe băncile școlii și asta am decis că trebuie să fac și în viitor. În Cipru nu este foarte bine dezvoltată această ramură – pictura. Există specialități unde faci grafică, design, însă nu e ceea ce am nevoie eu. Am venit în Moldova fără să știu ce mă așteaptă și care sunt condițiile”, afirmă Marina Konstantinou.

Tânăra pictoriță a decis că vină în Chișinău, fiindcă aici sunt rudele, iar susținerea persoanelor apropiate contează enorm. „Dacă mergeam în Grecia, ori Anglia, avea să fiu singură, și mi-ar fi fost dificil”, precizează tânăra.

598916_608930575797060_1036633776_n

Proaspăta studentă nu cunoștea limba română când a intrat la facultate, decât foarte puțin. Marina a mers la cursuri suplimentare pentru a-și perfecționa limba română. „Când am venit aici era strașnic, nu înțelegeam nimic. În Cipru discutam cu mama în greacă, greacă cu dialect cipriot, așa se discută acolo, româna practic deloc nu am practicat-o în vorbire. Mulți m-au întrebat, de ce plec în Moldova, simplu – dacă nu o să văd altă țară, dacă nu o să cunosc altă cultură, alți oameni, niciodată nu o să cresc ca om. Capeți experiență, îți formezi caracter și asta-i extrem de important”, afirmă Marina.

„Ei învață de la mine, eu învăț de la dânșii”

„Aici oamenii cunosc mult mai multe lucruri, gândesc altfel, îmi place sistemul de învățământ din Moldova. Comparativ cu colegii mei, am observat cum gândesc ei și cum o fac eu, e mare diferență. Ei învață de la mine, iar eu învăț de la dânșii și asta-i foarte interesant. Colegii m-au acceptat, nu au fost probleme, însă, dacă nu se întâmpla asta, cred că plecam”, conchide studenta. Studenta mai adaugă că vrea să-și perfecționeze vorbirea în limba rusă. Cunoașterea limbii ruse este un plus în CV-ul tău dacă locuiești în Cipru, zice ea.

„Credeam că-mi cade ceva în cap”

„Când am venit pentru prima dată la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), credeam că-mi cade în cap ceva, mi s-a părut foarte neîngrijit și vechi totul. Mi s-a părut ciudat cum nu au putut face reparație, în contextul în care se achită atâția bani pentru contractele de învățământ. Dar, după 7 luni m-am obișnuit, deja îmi place stilul ăsta vechi”, povestește Marina. În Cipru, nu găsești așa instituții de învățământ. „Acolo-i foarte frumos, în instituțiile de învățământ există tehnică performantă, mai că nu vrei să pleci acasă. Acolo în schimb, statul nu îți oferă burse, cum se întâmplă aici. Dacă înveți bine, nu achiți contractul, așa-i în Cipru. Deși și acolo învățământul e destul de scump. Poți ajunge și la 4 mii de euro – cheltuieli, pe an, pentru contract. Deasemenea, acolo, trebuie să ai note mari pentru a intra la universitate, e concurs pentru locuri”, compară tânăra.

Oraș necunoscut, oameni grăbiți

„În primele zile, veneam la facultate cu bunica, nu cunoșteam orașul. În Cipru e mai simplu, totul se află în apropiere, iar dacă ceva lipsește, mergi cu mașina. Dacă nu ai mașină, nu faci nimic. Acolo există autobuze, dar circulă rar. Când am ajuns în Chișinău m-am speriat un pic, aici singură trebuia să călătoresc cu troleibuzul, să învăț rutele de circulație și cum merge transportul. O problemă este că drumul parcurs de la Academie până acasă, ocupă mult timp. În primele zile nu reușeam, întârziam. Acum, m-am acomodat, deja alerg prin oraș. Moldovenii sunt mult mai grăbiți și energici, comparativ cu ciprioții. Ei merg liniștiți pe stradă, relaxați, iar aici, vezi cum toți aleargă, e o goană continuă, vorbesc la telefon, fac o mulțime de lucruri”, povestește Marina.

1622050_667785696578214_737248838_n

Venind dintr-o țară unde temperaturile ajung la +40°C și în decembrie oamenii merg să facă plajă, iarna din Moldova i s-a părut cruntă. Relatează că nu dorea să părăsească casa, atât de frig i se părea. Odată cu trecerea timpului, s-a deprins cu gerul care persista. În ce privește bucătăria, spune că, când locuia în Cipru, îi plăceau bucatele moldovenești, acum este invers. Eroina afirmă că e dificil să locuiești în Moldova și e destul de scump. Există diferența dintre clase – foarte săraci și foarte bogați, în Cipru e mai echilibrat din acest punct de vedere.

Tânăra, până la începerea studiilor în Chișinău, cutreiera periodic țara când avea zile de vacanță.

Tânăra studentă a decis să facă facultatea în Moldova, ca după absolvire să se reîntoarcă în țara unde a crescut. Vrea să se reîntoarcă în Cipru pentru a avea succes într-un domeniu slab dezvoltat în acea țară. Visează să-și deschidă propriul atelier de creație.

Victor Zaharia, reporter stagiar

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente