Echipa #diez a făcut o selecție a celor mai interesante 10 cuvinte ale zilei de pe dexonline.ro în lunile ianuarie - februarie.

Dexonline este cu siguranță una dintre cele mai folosite surse atunci când este vorba despre explicarea unor cuvinte. Aici însă poți găsi și alte lucruri interesante, precum alegerea în fiecare zi a câte un cuvânt reprezentativ pentru acea zi.

#1. OBSECVIÓS, -OÁSĂ, obsecvioși, -oase, adj. (Livr.) –  Care este excesiv de politicos, de respectuos; servil, slugarnic, smerit, umil, plecat. [Pr.: -vi-os] — Din fr. obséquieux, lat. obsequiosus.

#2. MITÍCĂ, mitici, s. m.  – Persoană superficială și neserioasă. – Din n. pr. Mitică. 

#3. ASTÚȚIE s.f. (Liv.)  – Șiretenie, viclenie; șiretlic, vicleșug. [Gen. -iei. / < it. astuzia].

#4. HAMLETIZÁ, hamletizez, vb. I. Tranz. (Livr.)  – A face din orice lucru o dilemă. ◊ (Absol.Nu mai hamletiza atâta. – Hamlet (n. pr.) + suf.-iza.

#5. HĂCUÍ, hăcuiesc, vb. IV. Tranz. (Reg.)  – A tăia în bucăți (mici); a toca mărunt; a sfârteca, a ciopârți. – Din germ. hacken.

#6. BÓBOT, bobote, s. n. –  1. (Înv. și reg.; precedat de „în”, „din”) Întâmplare. ◊ Expr. A vorbi (sau a umbla, a merge, a face ceva) în bobote(sau în bobot) = a vorbi (sau a umbla, a merge, a face ceva) fără rost, la întâmplare, fără socoteală, într-aiurea. 2. (Reg.) Acces (de furie, de mânie). [Var.bóbotă s. f.] — Din bg.sb. bobot.

#7. Halóimăs (-suri), s. n. – Utopie, vis, frenezie. Idiș haloimes, pl. de la holem (Byck-Graur 35).

#8. PETULÁNȚĂ s.f. –  Ardoare exuberantă; zburdălnicie, neastâmpăr, vioiciune. [< fr. pétulance].

#9. COERCÍȚIE s. f. (Livr.)  – Constrângere. ♦ Măsură de constrângere folosită de organele statului pentru a determina o persoană să-și îndeplinească o obligație. — Din fr. coercition.

#10. ESEIÓR s. m.  – pilot care încearcă avioanele noi în zbor. (< fr. essayeur)