Igor Dodon: Kievul a comis trei greșeli esențiale

dodon2
Foto:Igor Dodon

Astăzi Igor Dodon a prezentat poziţia Partidului Socialiştilor faţă de riscurile majore ale Republicii Moldova în actuala conjunctură geopolitică în cadrul unei conferințe de presă.

Igor Dodon a afirmat că oficialii de la Kiev au comis trei greşeli grave.

#1. Nu a organizat un referendum naţional privind vectorul extern al ţării.

#2. Kievul nu a ţinut cont de procesele regionale şi de clivajele identitare, a tratat fenomenele superficial şi nu a avut viziunea curajoasă de a propune la timpul oportun un proiect de federalizare a Ucrainei, care le-ar fi oferit drepturi largi unor regiuni ale ţării.

#3. Kievul a neglijat impactul nociv al mişcărilor şi ideologiilor ultranaţionaliste (sau chiar neo-naziste şi fasciste). Odată ajunse la putere, mai ales pe calea puciului, mişcările ultranaţionaliste au ridicat ideea de etnocraţie şi şovinism la rang de ideologie a statului, au votat interzicerea limbilor regionale, au impus restricţii abuzive în raport cu alte etnii şi au promovat o ură xenofobă la nivel de societate, spune poziția oficială a Partidului Socialist.

Partidul socialist nu a ezitat să arate greșelile Chișinăului în referință la cele de la Kiev:

1. Guvernarea nu acceptă ideea organizării unui referendum naţional privind vectorul extern al ţării. 

2. Nu este luată în serios ideea de federalizare a Republcii Moldova.

3. La guvernare în Chişinău au fost şi sunt prezente forţe antistatale, unioniste, care influenţează procesul de luare a deciziilor în stat. Promovarea deschisă a ideilor unioniste (inclusiv prin recenta şi ruşinoasa campanie în mass-media), numirea în funcţii înalte a unor politicieni unionişti, românizarea forţată a societăţii moldoveneşti se aseamănă cu şovinismul ultranaţionaliştilor de la Kiev.

Socialiștii au venit cu soluții pentru Guvernare.

1. Amânarea pe un termen nelimitat a oricăror semnări de acte, acorduri şi documente privind politica externă a ţării.

2. Organizarea unui referendum naţional privind politica externă, care să arate tabloul real al opţiunilor geopolitice ale populaţiei. Acest referendum va permite reconcilierea cetăţenilor cu puterea centrală şi identificarea unei poziţii geopolitice echilibrate a Chişinăului.

3. Interzicerea prin lege a oricărei propagande unioniste şi de lichidare a statalităţii Republicii Moldova.

4. Iniţierea unor discuţii oficiale naţionale şi internaţionale privind proiectul de federalizare a Republicii Moldova, ca unică soluţie reală pentru păstrarea statalitatii şi integrtităţii teritoriale, menţinerea Transnistriei, dar probabil şi a Găgăuziei, ataşate de corpul ţării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente