Tinerii sunt considerați drept cel mai mobil grup social în contextul migraţiei – ei formează circa 30% din migranţii internaţionali. Principalele cauze ale migraţiei tinerilor din Republica Moldova au la bază factorii economici, precum lipsa locurilor de muncă, salariile mici şi sărăcia. În 2012, 56% din numărul total de 328.000 de migranţi din Republica Moldova au fost tineri în vârstă de 15-34 de ani.
#MeetupMoldova reprezintă o platformă ce are scop consolidarea unității poporului moldovenesc, în contextul în care în ziua de azi tot mai mulți cetățeni emigrează din țară, creându-şi iluzia că într-un alt mediu ar avea loc o automanifestare mai pronunțată. Se cunoaște prea puțin despre faptul că emigrarea presupune și multe circumstanțe mai puțin plăcute.
Din acest motiv, în date de 1 februarie, tinerii sunt invitați la un eveniment deosebit, ce constă în valorificarea ţării noastre prin prisma unor personalități excepționale, care întruchipează în sine exemplul omului care a depășit ispita de a pleca după succes în alte țări, realizându-şi întregul potențial acasă.
Sanda Sandu, una din fondatoarele #MeetupMoldova, ne mărturisește de ce a decis să pună la cale acest eveniment. „Am observat tendința îngrozitoare a tinerilor să plece cât mai repede în alta țara găsind cele mai diverse scuze. Învinuind învățământul, corupția, circumstanțele, guvernarea… tot și pe toate. Însă lucrurile stau un pic altfel și pe departe nu-i așa rău precum crede marea majoritate a tinerilor din Moldova.”
În cadrul evenimentului, se va analiza problema migrației în rândul tinerilor cu ajutorul speakerilor care au reușit să se realizeze pe deplin în Moldova. Printre aceștia se numără:
# Eugen Boico – Director al agenției de publicitate Publicis Moldova;
# Octavian Ţîcu – Istoric, politician și fost boxer profesionist (multiplu campion național), Ministru al Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, anul 2013;
# Eugen Chistol – Şef adjunct al Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Economiei;
# Mitoș Micleușanu – Fondatorul „Planeta Moldova”, „Leacuri Pentru Neamuri” (Jurnal TV), scriitor, regizor.
„Toți speakerii sunt personalități care au reușit să se manifeste pe deplin în Moldova. Pe lângă aceasta ei au avut ocazia să plece, ori la studii sau în cadrul unui schimb de experiență, în mai multe țări ale lumii, fapt ce-i ajută să facă o paralelă bună între realitatea de la noi și cea din alte state. Cu toate acestea, ei au optat pentru a-și realiza potențialul în Moldova și uite ce le-a reușit perfect, fără a fi ajutați de părinți sau „cumătrii”. Uite aici ne dorim să spargem încă un stereotip”, afirmă Sanda Sandu.
Beneficiile migrației vs riscurile sale
„Beneficiul cel mai mare este experiența de neprețuit pe care o acumulezi peste hotarele țării. Învățând acolo de la oameni de succes modalitățile prin care își dezvoltă afacerile, poți veni aici cu o idee bună și realizând-o la nivelul cel mai înalt, contribui în mod evident și la dezvoltarea țării. După mine e mult mai bine să aducem ceva bun la noi decât să ducem mințile noastre lucide în alte state”, susține tânăra.
Sanda Sandu vine și cu recomandări pentru tinerii pentru a-și lărgi oportunitățile, astfel ca aceștia să nu mai fie nevoiți să emigreze: „Lectură, lectură, lectură! Numai prin lectură te autodepășești, naști idei bune și găsești căi de a te realiza. Ca și în business trebuie să transformăm dezavantajele în avantaje!”
Numărul locurilor pentru evenimentul din 1 februarie este limitat. Prețul biletului este de 50 de lei, iar în ziua evenimentului va fi 70 de lei. De asemenea se pot face rezervări online aici.
Pentru mai multe detalii puteți urmări pagina evenimentului pe Facebook.