Ţările membre ale Grupului Vişegrad – V4 (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) susţin parcursul european al Republicii Moldova şi sunt cel mai devotat prieten al autorităţilor pro-europene de la Chişinău.
Declaraţia a fost făcută de către secretarul de stat adjunct pentru afaceri globale al Ungariei, Takács Szabolcs, la o conferinţă de presă la Chişinău.
Ungaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Grupului V4. „În cadrul grupului Vişegrad considerăm că integrarea în Uniunea Europeană ajută la crearea unor structuri care pot face faţă tuturor provocărilor, contribuie la modernizarea economiei şi aduce anumite evoluţii sociale”, a spus oficialul european.
Takács Szabolcs a menţionat că toate cele 4 state ale Grupului Vişegrad au trecut, acum mai bine de 20 de ani, prin experienţe similare ca Republica Moldova. Au trebuit să-şi restructureze sistemul politic, pe cel economic şi social. De-a lungul timpului, s-au produs schimbări economice importante. Nu a fost un drum fără dificultăţi. Schimbările continuă şi acum, procesul nu s-a încheiat. Dar structurile democratice, politice, s-au consolidat în toate cele 4 ţări.
„Credem că democraţia aduce şi transparenţă la un nivel mai înalt, iar transparenţa, cu certitudine, ajută la combaterea corupţiei. Ideal ar fi să nu existe deloc corupţie. Dar înţelegem că este un fenomen istoric. Evident, corupţia nu poate fi înlăturată în întregime, dar nivelul acesteia depinde creşterea economică şi modernizarea”, a spus Takács Szabolcs.
Potrivit oficialului, Grupul V4 are convingerea că cetăţenii Republicii Moldova vor cunoaşte mai multe despre UE când vor beneficia de libera circulaţie în spaţiul comunitar. Oficialul s-a arătat optimist că, până în luna mai a anului curent, decizia privind liberalizarea regimului de vize va fi aprobată. Iar aplicarea Zonei de liber schimb cu UE va oferi mediului de afaceri garanţia investiţiilor în Republica Moldova.
Secretarul de stat adjunct pentru afaceri globale al Ungariei a mai spus că Moldova nu este doar vecinul Europei, ci şi a altor state, aşa ca Federaţia Rusă, iar scopul statelor din Grupul Vişegrad este de a avea relaţii bune cu şi cu Rusia, inclusiv pe segmentul economic.
Reprezentanţii statelor Grupului V4 au vizitat Republica Moldova în perioada 23-24 ianuarie. Aceştia au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali, printre care Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, vicepremierul Natalia Gherman, ministrul al afacerilor externe şi integrării europene, vicepremierul Eugen Carpov, Başcanul Mihail Formuzal, dar şi liderii unor partide politice. Delegaţia s-a deplasat şi la Tiraspol.
Sursa: IPN