Primul Președinte al țării a împlinit astăzi 74 de ani

IMG_0460
Foto: Primul Președinte a Republicii Moldova, Mircea Snegur

Mircea Snegur a devenit şef de stat în 1990 şi a îndeplinit această funcţie până la 1 decembrie 1996, el împlineşte astăzi, 17 ianuarie, 74 de ani.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940, satul Trifănești, județul Soroca (actualmente în raionul Florești). În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica (raionul Florești). Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași Institut (1970-1972), obținând titlul științific de doctor în științe agricole. De specialitate este agronom-savant.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Fost activist al Partidului Comunist, Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Apărător al valorilor naționale, Mircea Snegur a susținut, în 1989, proiectul de lege care declara limba română drept limba oficială a statului. De asemenea, el a susținut revenirea la drapelul tricolor.

Mircea Snegur este căsătorit și are o fiică și un fiu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente