Este al șaselea an în care se desfășoară concursul ”Întrebarea anului” în cadrul Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Întrebările intrate în competiție trebuiau propuse de autori sau jucători, apoi votate.
În perioada 23-31 decembrie 2013, au fost înscrise întrebările în concurs, iar în perioada 1-7 ianuarie membrii clubului au putut vota cea mai bună întrebare.
În concurs au fost înscrise 16 întrebări.
Iată cele mai bune și memorabile întrebări ale anului 2013 din toate competițiile Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.
#5. Eugenia Grosu
În Japoneza un bine cunoscut proverb suna cam asa: “Mizaru, Kikazaru, Iwazaru”. În orient acest proverb are semnificația de a nu “găzdui” gânduri rele. În occident, acest proverb este folosit mai mult pentru a-i descrie pe cei ignoranți. Exista și o imagine bine cunoscuta care caracterizează acest proverb. Peste un minut răspundeți care ar fi una din variantele traducerii cuvântului “zaru” în romana?
Răspuns: maimuță
Comentariu: Proverbul este “Nu aud rău, nu vad rău, nu vorbesc rău”, imaginea celor trei maimuțe înțelepte. “Zaru” poate fi tradus ca o conjuncție negativa a verbului, dar și ca substantivul “maimuță”.
#4. Octavian Sirețeanu
Reacţia de spaimă care a apărut pe marele ecran s-a datorat atât calităţilor actoriceşti ale lui John Marley, dar şi faptului că atunci când s-a filmat scena nu s-a mai utilizat un obiect de plastic, ci unul real, obţinut de la o fabrică de alimente pentru câini. Şi asta fără ca John să fie avertizat.
Î: Despre ce film este vorba?
Răspuns: Naşul (The Godfather)
Comentariu: Este vorba despre scena în care un personaj se trezeşte cu un cap de cal în pat.
#3. Octavian Sirețeanu
Comentând moartea regelui Richard al III-lea pe câmpul de luptă de la Bosworth în 1485, un istoric spune că acesta, probabil, nu ar fi murit dacă ar fi avut măcar un „Purice”.
Î: Care personalitate cu o soartă mai bună este contrapusă în acest caz de istoric lui Richard al III-lea?
Răspuns: Ştefan cel Mare şi Sfânt
Comentariu: „Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal” este faimosul strigăt de ajutor al regelui Richard al III-lea care a rămas fără cal pe câmpul de luptă, însă nimeni dintre slujitorii săi nu i-a sărit în ajutor. Se întâmpla în 1485. Peste un an, după spusele lui Ion Neculce, Ştefan cel Mare şi Sfânt a rămas şi el fără cal, pe câmpul de la Şcheia. A fost însă salvat de unul din oştenii săi, pe nume Purice, care nu numai că i-a dat calul său, dar şi s-a făcut „movilă”, pentru a-l ajuta pe domnitor să urce mai repede.
#2. Alexei Șerșun
În anul 2005 Craig Hecht a decis să formeze o trupă muzicală. După multiplele căutări, el a găsit o denumire potrivită. Denumirea trupei provine de la un citat al lui Mitch Hedberg: “I went to see the doctor. All he did was suck blood from my neck. Don’t go see Doctor …”, ceea ce se traduce ca “Eu am fost la un doctor. Tot ceea ce a făcut – mi-a supt tot sângele. Nu vă duceți să-l vedeți pe doctorul …”. Vă rugăm să restabiliți denumirea acestei trupe muzicale.
Răspuns: Dr. Acula (în cinstea personajului Dracula din romanul omonim)
Citatul în original: I went to see the doctor. All he did was to suck blood from my neck. Don’t go see Doctor Acula.
Comentariu: Prescurtarea cuvîntului „doctor” este „Dr.”, iar din citat se înțelege că este vorba despre Dracula. Prin urmare, dacă despărțim cuvîntul “Dracula” în 2 părți, dintre care prima va fi abrevierea „Dr.”, obținem denumirea trupei „Dr. Acula”.
#1. Orest Dabija
Elie Wiesel ne relatează că în cea mai memorabilă zi a vieţii sale, de dânsul s-a apropiat un om slab, jegos şi aparent nebun. L-a întrebat câţi ani are. Elie a răspuns – 15. Omul i-a zis, nu 15, dar 18, ai înţeles? 18! După asta omul l-a întrebat şi pe tatăl lui Elie ce vârstă are. Tatăl lui Elie a răspuns – 50. Omul i-a zis: Nu, nu, ai 40, nu 50, 40!
Întrebare: Unde s-a petrecut acţiunea?
Răspuns: La Auschwitz.
Comentariu: Elie Wiesel şi tatăl său se aflau înaintea operaţiei de triere de la Auschwitz. I-a salvat un deţinut care le-a spus insistent să-i mintă pe SS-işti în privinţa vârstei pentru a scăpa de camerele de gazare, destinate preponderent copiilor şi vârstincilor, adică inapţilor de munci fizice grele. Elie Wiesel este un binecunoscut supravieţuitor al Holocaustului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, originar din Sighet. Night, autobiografia sa e şi cea mai celebră lucrare pe care a scris-o şi relatează experienţa sa concentraţionară.
Câștigătorii competițiilor precedente sunt:
2012 – nu a avut loc.
2011 – Eugen Bîbîlici (10 Lei) cu întrebarea despre ”ultimul mohican”. Evenimentul anului – Seria de jocuri de la Moldcell Cafe. Jucătorul anului – Grigori Alhazov. Premiu fairplay – tot Clubul.
2010 – Petru Sula (10 Lei) cu întrebarea despre ”paștele cailor”. Evenimentul anului – Aniversarea celor 10 ani ai clubului. Jucătorul anului – Marcel Spătaru. Premiul fairplay – Echipa GS.
2009 – Natan Garștea (Mix) cu întrebarea despre „abecedar”.
2008 – Doina Leca (Asachi) cu întrebarea despre „donatori”.
2007 – Octavian Sirețeanu (Asachi) cu întrebarea despre „Ialoveni”.
Mai multe detalii pe cuc.md
PS: Răspunsurile la întrebări sunt scris cu alb, selectați spațiul pentru a le vedea