10 cele mai interesante întrebări de la prima etapă de CUC, sezonul toamnă 2013

harta
Foto: Hartă inversată populară în Australia PC: facebook

Prima etapă din Campionatul de Ce?Unde?Când?, sezonul toamna 2013, a fost organizată de echipele: Asachi, SER, Kernel Panic și LSD. Echipele doritoare să joace încă îți pot înscrie echipa în Divizii.

#1. „Persimfans” a fost o orchestra  neobişnuită, creată la Moscova în anul 1922, sub influenţa ideii bolşevice a „Muncii Colective”, şi a existat până în anul 1932. Conform unor date, aceasta a fost desfiinţată la indicaţia lui Stalin, ce nu agrea ideea care a stat la baza funcţionării orchestrei.

Î: Prin ce se deosebea această orchestră de altele?

Rs: nu avea dirijor 

#2. Grupurile de animale poartă denumiri foarte diverse. De exemplu, un grup de lilieci este numit ”nor”; în timp ce un grup de cămile mai poate fi numit și „tren”. Două grupuri separate de păsări sunt numite „Parlament”. Primele sunt ciorile.

Î: Care păsări formează al doilea grup?

Rs: Bufnițele 

#3. La recentul campionat European la tenis de masă, tabloul feminin, echipa României, în deosebi, a avut parte de un coșmar _____   ____  _____(trei cuvinte omise). Totul a început în competiția pe echipe unde Selecționata Germaniei s-a impus în fața României, câștigând astfel medaliile de aur. Coșmarul a continuat și la competiția de simplu feminin.

Î: Vă rugăm să scrieți cele 3 cuvinte omise, știind că majoritatea dintre Dumneavoastră aveți la voi astfel de obiecte.

Rs: Made in China 

#4. În serialul Hannibal, doctorul Hannibal Lecter îi spune la un moment dat unui coleg că îi plac foarte mult strugurii Norton pentru un anumit motiv, aceştia neavând a ascunde nimic spre deosebire de ceilalţi struguri roşii.

Î: Dar ce caracteristică a strugurilor Norton îl face pe Hannibal să-i aprecieze?

Rs: Sunt roșii și în interior / Au aceiași culoare la interior şi la exterior. 

#5. În romanul „Nemesis” de Isaac Asimov, un grup de pământeni încearcă să colonizeze un satelit natural aflat într-un sistem apropiat de cel solar. O problemă este maladia psihică inexplicabilă de care încep să sufere persoanele care ies din dom şi se deplasează pe suprafaţa satelitului. Marlene, una dintre tinerele locuitoare ale domului îi convinge pe ceilalţi că va reuşi să exploreze satelitul fără a fi câtuşi de puţin afectată. Aceasta este în cele din urmă lăsată să iasă, dar cu condiţia că va fi însoţită de şeful domului. După spusele şefului, el o va apăra pe domnişoară de eventualele pericole fizice, dar şi, pentru că este mai puţin rezistent psihic, va juca rolul de CUC.

Î: Ce s-a înlocuit prin CUC?

Rs: Canar 

#6. Atenție, blitz dublu!

a) Echipele Pescara din Abruzzo, Real din Zaragoza, FC Brest, dar şi Nistru Otaci au fost X Y anul acesta. Ce am înlocuit prin X Y?

b) Hal Jordan, John Stewart, Guy Gardner și KyleRayner au fost X Z, începând cu prima jumătate a secolului 20, apărând lumea de diverse pericole. Ce am înlocuit prin X Z?

Rs: a) lanterne roșii  b) lanterne verzi 

#7. Bill Shankly, managerul echipei de fotbal Liverpool între anii 1959-1974 afirma că oraşul Liverpool are două mari echipe de fotbal. Prima este chiar FC Liverpool.

Î: Care este cea de-a doua mare echipă după părerea sa?

Rs: Echipa de rezerve Liverpool 

#8. În China si Japonia încă se practică pescuitul cu păsări dresate. Pescarii pun inele înguste pe gâturile păsărilor, după care le lasă libere în apă să prindă peşti. O pasăre utilizată în acest scop este deosebit de prolifică şi apare şi pe blazonul unui club de fotbal de top din Anglia.

Î: Despre ce pasăre este vorba?

Rs: Cormoran 

#9. În pofida convenţiei stabilite de savantul grec Ptolemeu, ele sunt foarte populare în emisfera sudică şi ajută la dezvoltarea gândirii critice.

Î: Despre ce este vorba?

Rs: Hărți inversate 

#10. Listă: Eliberatorii Bernardo O’higgins, Simon Bolivar, José Gervasio Artigas, José de San Martín, Antonio José de Sucre. Începând cu anul 1960, în cinstea lor este organizat un eveniment anual.

Î: Ce nume poartă evenimentul, dacă în acest an s-au manifestat în mod special minerii?

Rs: Copa Libertadores 

Sursa: cuc.md

PS: Pentru a citi răspunsurile selectați spațiul alb de după Rs.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente