De la 1 ianuarie 2014, vinificatorii moldoveni pot să exporte produse vinicole în cote nelimitate pe piaţa europeană. Odată cu liberalizarea pieţei, mai mulţi producători au încheiat contracte de distribuţie cu parteneri din Germania, Polonia şi Cehia.
Totuşi, autorităţile spun că în primul an nu se aşteaptă la exporturi spectaculoase, deoarece vinurile noastre nu sunt prea cunoscute în străinătate.
După ce Uniunea Europeană a exclus cotele la exportul de vin moldovenesc, mai mulţi producători au început să caute parteneri în UE. Unul dintre ei este Oleg Boboc, director la o vinărie, care a produs până acum doar pentru piaţa locală: „Încercăm chiar acum, în ianuarie, să facem un export mic în Germania, primul lot de 300-500 de sticle va pleca în a doua jumătatea a lunii”.
Tot cu gândul la piaţa comunitară sunt şi alţi producători, care până acum se limitau doar la exporturi spre est. Ministrul Agriculturii spune că exporturile nu vor creşte spectaculos. ”Eu nu îmi fac iluzii că se va dubla exportul, dar vom avea un trend de creştere stabil, va fi normal dacă va atinge 10-15 la suta anual”, spune Vasile Bumacov.
Vinurile noastre nu sunt suficient de cunoscute în străinătate. Anume din acest motiv, autorităţile vor să le promoveze la expoziţiile internaţionale. În luna martie, la Duesseldorf va fi prima încercare de a scoate în lume vinurile moldoveneşti. Deocamdată, nu există un plan de acţiuni pentru promovarea şi mărirea exporturilor în Uniunea Europeană. Oficiul Viei şi Vinului, recent creat pentru acest scop, nu are niciun angajat şi nici măcar un sediu.
Cu sau fără publicitate, vinificatorii susţin că nu vor reuşi să-şi vândă produsul în occident, fără un suport din partea statului. Până acum, vinificatorii moldoveni puteau să exporte cel mult 240 de mii de hectolitri anual pe piaţa europeană. Chiar şi această cotă însă era valorificată doar în proporţie de 90 la sută. Totodată, dintre cele 180 de companii vinicole, doar 15 îşi vând produsul pe piaţa comunitară.
Sursa: Prime