#diez continuă și astăzi, 15 decembrie, să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes.
Mihai Bologan 28 ani, Chişinău Doctor în economie, consultant pentru reforma regulatorie în cadrul proiectului USAID BRITE, preşedinte AO „Institutul IDEA”.
Faptul că proiectul „Academia Ideilor” a fost unul de succes m-a determinat să continui şi să implic permanent tineri, în special, studenți, în diferite activități, în cadrul cărora aceștia au avut posibilitatea de a-şi dezvolta abilitățile, de a genera şi analiza idei noi, de a lucra în grup, de a face analize şi studii, de a-şi prezenta ideile în faţa unui public numeros. Este regretabil că unii dintre cei mai buni tineri aleg să plece peste hotare, lăsând un gol imens în dezvoltarea de mai departe a ţării. Este necesar ca tinerii să fie susținuți şi să îşi poată alege viitorul în țara noastră. Consider că un tânăr are multe oportunități în Moldova, iar vârsta sau lipsa de experiență nu sunt impedimente pentru dezvoltarea personală și dorința de a-i ajuta și pe alții să se dezvolte alături de tine.
Care este soarta ideilor lansate în cadrul proiectului IDEA?
Conceptul proiectului nu prevede implementarea ideilor, dar diseminarea lor. Prin prezentări în format TED, tinerii au posibilitatea să-şi prezinte ideile în faţa factorilor de decizie şi a specialiștilor, care urmează să le aplice în practică. Am considerat procesul de generare a ideilor ca o acțiune complexă de învățare.
Ce prețuiești mai mult în oameni?
La diferiți oameni poţi admira şi prețui diferite trăsături. Unele îmi place să le văd şi să le admir în mod deosebit: faptul că gândesc liber, nu se limitează la condiţia proprie şi îşi doresc mai mult; faptul că au o licărire în ochi şi o poveste pe care ţi-o pot povesti, au un vis şi tind spre el, sunt simpli şi sinceri.
Cea mai mare greșeală a ta…
A greşi e omenește. Dacă aş schimba ceva în viaţa de până acum, cred că aş renunţa de a face două facultăți în paralel. Mai bine faceţi un master la altă specialitate după licenţă. În general, încerc să nu trăiesc cu regrete. Privesc orice situație, plăcută sau neplăcută, ca pe o experienţă, din care trebuie să învăț ceva şi să merg mai departe.
Ce sfat le-ai da semenilor tăi?
Un singur sfat aş putea să-l dau oricui: să NU fie ordinar (don’t be an average man), nu încerca să fii ca toţi, evidenţiază-te prin ceva bun şi deosebit!
** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.
Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.