Astăzi, 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului, Amnesty International Moldova a marcat cei 20 de ani de activitate, printr-un flashmob. Acţiunea a constat din interpretarea melodiei legendarului John Lenonn „IMAGINE” care a devenit simbolul promovării Drepturilor Omului în lume.
La evenimentul public, ce s-a desfăşurat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, au participat cântăreţi, jurnalişti, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, acreditate în RM, studenţi, activişti şi voluntari AIM.
Tonul melodiei a fost dat de interpreţii Adrian Ursu şi Feodosie Buşilă, fiind susţinuţi de ceilalţi participanţi.
La ultimele acorduri, participanţii au lansat 100 de baloane, negru-galben, culorile-simbol Amnesty International Moldova.
Cristina Pereteatcu, director executiv AIM: „Lucrul în domeniul DO este ca un câmp de luptă continuă, iar lupta se dă pentru a vedea supremaţia legii în capul mesei şi nu doar în teorie, dar în primul rând în viaţa de zi cu zi. Ne dorim ca DO într-o ţară atât de mica ca Moldova să aibă valoare, de aceea investim foarte mult în educaţie. Lucrăm cu profesori şi copii, dar şi cu procurori şi politişti. La doar cei 20 de ani am reuşit să contribuim cu legi pro DO, să insităm asupra ratificării mai multor convenţii, să cerem pedepsirea torţionarilor, să salvăm vieţi omeneşti, să fim consecvenţi şi să ne păstrăm verticalitatea, astfel fiind credibili şi respectaţi. Păşim cu dârzenie în următorul deceniu, conştienţi de faptul ca avem încă foarte mult de lucru, şi încrezători că vom izbuti să schimbăm lumea spre bine”.
Astăzi, AIM numără circa 3000 de membri, susţinători, activişti. În cei 20 de ani de activitate în Moldova, AIM a participat în multe campanii mondiale şi naţionale (Stop Tortura, Stop Discriminarea, Campania pentru abolirea pedepsei cu moartea, Libertatea de Exprimare etc.), apărând dreptul la inviolabilitatea fizică şi psihică, în scopul neadmiterii torturii, abolirii pedepsei cu moartea; libertatea de conştiinţă şi expresie; nediscriminarea pe orice motiv; lobby pentru justiţia internaţională. AIM pledează pentru implementarea unui cadru legal comprehensiv cu privire la nediscriminare. Prin programul său PROFESIONIŞTII PENTRU DREPTURILE OMULUI, AIM instruieşte profesionişti în domeniul jurisprudenţei şi educaţiei. În acest moment, AIM pilotează în 21 de şcoli obiectul opţional “Am dreptul să-mi cunosc drepturile”.