#diez continuă să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi îți prezentăm o tânără care se implică într-un șir de proiecte sociale, care îi aduc multă experiență, dar nu în ultimul rând și satisfacție sufletească.
Iuliana Mămăligă are 24 ani și este originară din satul Lozova, raionul Străşeni. Iuliana este o tânără foarte activă. Ea îmbină activitatea de jurnalistă, voluntară și trainer, mai este deţinătoare a peste 80 de diplome la diverse concursuri naționale şi internaționale; a câștigat premiul “Cel mai bun jurnalist care promovează voluntariatul” (anii 2010 şi 2012, Festivalul Voluntarilor). Totodată a obținut și o bursă de gradul I la concursul național “Burse de Merit 2010” dar și Premiul Tineretului pentru Activism Civic “Youth Exchange” în Georgia (anul 2011).
Activitatea de voluntariat am început-o în 2007, la ONG-ul „Activ” din Lozova, Străşeni, când împreună cu alţi colegi de ai mei informam tinerii din localitate despre traficul de fiinţe umane. Sunt o fire curioasă, iar voluntariatul a fost o oportunitate bună de a descoperi lucruri noi pentru mine.
Activitatea civică am continuat-o la facultate, când am început să scriu voluntar pentru site-ul www.civic.md. Eroii materialelor mele au fost tinerii activi, care vor să schimbe lucrurile în ţara noastră.
În anul 2011 am obţinut Premiul Tineretului (secţiunea activism civic) în valoare de 12 mii lei. Aceasta m-a motivat să aplic la un Program de schimb de experienţă pentru tineri în Georgia. Astfel, am cunoscut problemele şi preocupările tinerilor din alte ţări. Deşi, la prima vedere, acestea par a fi comune, tinerii moldoveni se confruntă cu nişte probleme în plus. Unii, mai studioşi, după absolvire iau drumul străinătăţii pentru că statul nu le oferă oportunităţi pentru angajare, cei mai mulţi însă preferă să paraziteze pe spatele părinţilor plecaţi în Est sau Vest la muncă… Eliminarea corupţiei, birocraţiei, cumătrismului şi, nu în ultimul rând, orientarea spre o nouă mentalitate ar schimba lucrurile spre bine în ţara noastră.
Ce preţuieşti cel mai mult la oameni?
Buna educaţie şi altruismul.
Dacă ţi-ar sta în puteri, ce schimbări ai face în societatea de astăzi?
Aş schimba totul. Chiar şi lucrurile bune le-aş perfecţiona.
Cine te-a susţinut cel mai mult în pornirile tale?
Părinţii, care mi-au oferit cea mai înaltă educaţie şi cultură. De la patru ani m-au învăţat să citesc, tot ei mi-au oferit o bibliotecă de invidiat. M-au susţinut atât cât au putut şi le mulţumesc mult pentru acest suport.
** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.
Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.